Kontrola odhalila listeriózu v sekané ostravského výrobce

22.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 22. prosince (ČTK) - Pracovníci Krajské veterinární správy v Ostravě odhalili další případ listeriózy. Nebezpečnou bakterii našli v sekané malého soukromého výrobce z Ostravy. Produkce výrobku byla zakázána, z oběhu bylo staženo více než 30 kilogramů sekané a nařízena byla sanitace výrobních prostor i zařízení, kde se připravovala, řekl ředitel Krajské veterinární správy v Ostravě Jaromír Polášek.

Podle Poláška bakterie nebyla objevena při mimořádné kontrole, ale při běžném odběru vzorků. Jde o konečné výsledky testu, na předběžné dnes upozornila Mladá fronta Dnes. Výrobce nabízel sekanou přímo ve své prodejně a dodával ji ještě jednomu odběrateli.

Kvůli zvýšenému výskytu listeriových onemocnění na území Moravskoslezského kraje provedli kontroly také pracovníci Krajské hygienické stanice. Od 15. prosince uskutečnili 48 šetření ve výrobnách lahůdek a v zařízeních společného stravování, které vyrábí lahůdkářské výrobky.

"V rámci této kontrolní činnosti bylo odebráno 12 vzorků pro mikrobiologické vyšetření. Předběžné laboratorní výsledky osmi vzorků odebraných počátkem tohoto týdne jsou vyhovující, předběžné výsledky zbývajících vzorků budou známy během několika následujících dnů," řekla krajská hygienička Helena Šebáková.

Dodala, že v několika z kontrolovaných provozoven byly zjištěny například závady v osobní a provozní hygieně, ve skladování potravin či dodržování lhůt spotřeby. Tyto závady budou hygienici s provozovateli řešit ve správním řízení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK