ÚOHS nařídil zrušit tendr na systém GSM na trase Praha - Děčín

22.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. prosince (ČTK) - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) musí zrušit výběrové řízení na vybudování komunikačního systému GMS-R na trase Praha - Děčín - státní hranice. Tendr vyhrálo sdružení, jehož členem je firma ČD - Telematika, která spolupracovala na přípravě podkladů k tendru. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhodl, že to bylo v rozporu se zákonem a našel i jiná pochybení, řekl mluvčí úřadu Kristián Chalupa.

Systém GSM-R nechává SŽDC montovat do vlaků. Jeho obsluha tak může komunikovat s pracovníky dispečinků. Zavedení systému na trase Břeclav - Praha - Děčín - Kolín je pilotní částí. SŽDC požadovalo vybudování systému a následně i jeho záruční a pozáruční servis.

Antimonopolní úřad ale zjistil, že se na přípravě projektu podílela dceřiná firma Českých drah ČD - Telematika. Právě České dráhy byly původním zadavatelem zakázky. SŽDC ji převzalo po změně ČD ze státního podniku na akciovou společnost, řekl ČTK mluvčí drah Aleš Ondrůj.

O zakázku se přihlásil jediný zájemce - sdružení firem Oltis Group, AŽD Praha a ČD - Telematika. Podle komise byla jejich nabídka v pořádku, a proto tendr vyhrála. Jednou z podmínek přitom bylo, že účast firem na zakázce musí odsouhlasit ČD - Telamatika.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK