Gazprom se dohodl s Gruzií na zdvojnásobení ceny za plyn

22.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 22. prosince (ČTK) - Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom se dohodl s Gruzií na zdvojnásobení ceny za dodávky zemního plynu pro příští rok. Oznámil to dnes v ruské státní televizi Vesti 24 šéf exportu Gazpromu Alexander Medveděv. Agentury zprávu vydaly krátce poté, co mluvčí Gazpromu řekl, že firma Gruzii od počátku příštího roku dodávky plynu omezí, protože Tbilisi dohodu odmítá. Spor o plyn se vede v době, kdy mezi oběma zeměmi panuje silné napětí.

Medveděv podle agentury RIA-Novosti uvedl, že Gazprom podepsal dohodu o dodávkách plynu s Gruzií v ceně 235 dolarů za 1000 metrů krychlových. Gruzie se tak nakonec podvolila původnímu návrhu Rusů, třebaže její nejvyšší činitelé označovali tento požadavek za nepřijatelné politické vydírání.

Gazprom tak příští rok dodá Gruzii podle dohody 1,1 miliardy kubíků. Gruzie bude nyní platit zhruba stejně jako vyspělé země Evropy. Krátce před vystoupením Medveděva přitom mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov oficiálně oznámil, že Gazprom od 1. ledna dodávky Gruzii omezí.

Gruzínský premiér Zurab Nogaideli označoval snahy Gazpromu o výrazné zvýšení ceny plynu za nepřijatelné a politicky motivované. Tbilisi se snažilo zajistit si pro příští rok dodávky plynu od jiných zemí, zejména Íránu a Ázerbájdžánu. Proti snahám získat plyn od Íránu se však postavily USA. Rusko bylo dosud jediným dodavatelem zemního plynu do Gruzie.

Gruzie se po nástupu prezidenta Michaila Saakašviliho k moci v roce 2004 začala orientovat na Západ a její vztahy s Moskvou se výrazně ochladily. Letos v září se vyhrotily poté, co byli v Gruzii zadrženi údajní ruští špioni. Navzdory jejich rychlému propuštění Rusko uvalilo na Gruzii ekonomické a další sankce.

Saakašvili se ve čtvrtek vrátil z návštěvy Turecka, kde se snažil získat pro svou zemi část dodávek plynu, které tam směřují přes Gruzii plynovodem z Ázerbájdžánu. Výsledek své návštěvy prezident nezveřejnil.

Gazprom požaduje výraznější zvýšení ceny plynu i od dalších zemí bývalého Sovětského svazu. Chce dosáhnout toho, aby mu tyto země platily nakonec stejně jako západní země, to znamená asi 230-250 dolarů za 1000 metrů krychlových. Nyní jsou tyto ceny často méně než poloviční.

V Evropě vládnou obavy, že Rusko používá svých zdrojů energie k politickému tlaku na země, které jsou na jeho plynu závislé. Před rokem znepokojil Evropu spor o ceny plynu s Ukrajinou, kvůli němuž byl na několik dní narušen export ruského plynu do střední a západní Evropy. Podobný spor vede letos Gazprom s Běloruskem, které je tranzitní zemí pro přepravu ruského plynu do Polska a Německa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK