Kontroly v Ústeckém kraji odhalily listerii v Baladuru

22.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 22. prosince (ČTK) - V Ústeckém kraji hygienici zaznamenali první případ výskytu listerie. Při kontrolách, které hygienici provádějí spolu s veterináři a Českou zemědělskou a potravinářskou inspekcí, ji našli v sýru Baladur. ČTK to řekl krajský hygienik Josef Trmal.

"Máme podezření i na další případy, ale ještě nejsou hotové výsledky laboratorních testů," dodal Trmal. Baladur infikovaný listerií, který vyrábí firma Prom-prodej z Klatovska, našli minulý týden hygienici ve dvou případech na Zlínsku. Výrobní závod již hygienici zkontrolovali, ale zatím se zde nepodařilo výskyt listerie prokázat.

Hygienici letos v Ústeckém kraji zaznamenali čtyři případy listeriózy, tři jsou z poslední doby. Ty mají podle Trmala souvislost s nynějším výskytem nemoci v České republice. Trmal nevyloučil, že prokázaných nakažení bude ještě více, ale hygienici teprve čekají na výsledky vyšetření. Ústecký deník ve středu informoval, že v souvislosti s listeriózou žena z Chomutova zápasila o život s hnisavým zánětem mozkových blan. Muži z Ústí nad Labem a Děčína byli ve vážném stavu s otravou krve.

Nakazit listeriózou se člověk můžete požitím potravy kontaminované bakterií listerie. Novorozenci se mohou nakazit již v průběhu těhotenství, jestliže v této době jejich matka pojídá kontaminované potraviny. Nemoc je nebezpečná pro novorozence nebo oslabené lidi, zdravého člověka podle lékařů neohrožuje. Listerióze lze předcházet tím, že člověk bude konzumovat jen důkladně tepelně opracované potraviny a dodržovat základy hygieny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK