ÚOHS povolil fúzi Femaxu se švédským Bröderna Edstrand Group

22.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 22. prosince (ČTK) - Předního českého obchodníka s ocelí společnost Femax může ovládnout švédská firma Bröderna Edstrand Group. Fúzi povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Zjistil, že spojené firmy budou mít malý podíl a navíc mají řadu konkurentů. Spojení tak nebude mít výrazný vliv na velkoobchodní distribuci ocelových výrobků v Česku, řekl mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa. Podle dřívějších informací bude kontrakt stát asi 250 milionů korun.

Femax založili v 90. letech podnikatelé Ivo Lesák, Jan Halla a Jan Bachorec. Loni měl podnik téměř dvoumiliardové výnosy, za posledních devět let vydělal kolem 215 milionů korun po zdanění a zaměstnává kolem 130 lidí. Distribuuje dlouhé a ploché výrobky z uhlíkové a nerezové oceli a hliníku. Jeho podíl na českém trhu je obchodní tajemství.

Firma Bröderna Edstrand Group vznikla v roce 1885. Letos by měla utržit v přepočtu kolem 20 miliard korun. V Česku jí patří firma BE Steel & Metal. Sama je součástí švédského konsorcia, jež tvoří fondy rizikového kapitálu. Do skupiny patří například firmy zaměřené na biotechnologický výzkum, chemické podniky, strojírny a potravinářské provozy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK