Pražská burza v týdnu překonala maximum i rekordně ztrácela

22.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. prosince (ČTK) - Od pražské burzy se v týdnu před vánočními svátky příliš rušné obchodování neočekávalo, ale opak byl pravdou. Akcie dokázaly vytvořit nové historické maximum i rekordní měrou oslabit. Trh také přivítal třetí primární akciový úpis v historii, emisi Pegas Nonwovens, vyplývalo z burzovního přehledu.

Hlavní index PX v celém 51. týdnu oslabil o silných 3,25 procenta na 1569,8 bodu a zastavil třítýdenní vzestup. Největší podíl na tom mělo úterní obchodování, během něhož index propadl o více než 2,5 procenta, což byl nejhorší denní výkon za poslední půlrok. Výprodej přišel poté, co PX v pondělí uzavřel na novém vrcholu 1626,1 bodu.

Pokles postihl všechny přední akcie obchodního systému SPAD. Černý týden měly akcie elektrárenské skupiny ČEZ, největší firmy na burze. ČEZ zveřejnil předpokládanou ziskovost v příštím roce, která byla pod odhady analytiků bank a brokerských domů. Cena akcií ČEZ spadla o 6,2 procenta na 945,8 koruny, když ještě v pondělí byla rekordních 1010 korun.

O pět procent na 10.726 korun se sesuly akcie společnosti Philip Morris a o 4,7 procenta na 1451 korun si pohoršily akcie mediální skupiny CME. Příchod akcií největšího českého a předního evropského výrobce netkaného textilu Pegas Nonwovens byl rozpačitý. Po počátečním růstu akcie Pegas oslabily až pod cenu, za kterou investoři akcie upisovali ve veřejné nabídce. Od pondělí akcie Pegas ztratily 4,7 procenta na 747 korun.

Obchodní aktivita byla nadprůměrná a majitele změnily akcie za celkových 19,6 miliardy korun po předešlé hodnotě 15 miliard korun. Do konce roku už makléři výrazné obchodování neočekávají a index by tak měl uzavřít popáté za sebou rok se ziskem, z této růstové řady ovšem nejslabším.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK