Americké akcie před svátky klesaly

22.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. prosince (ČTK) - Akcie na amerických trzích poslední den před vánočními svátky oslabovaly kvůli trvajícím obavám z útlumu hospodářského růstu v USA. Tyto obavy zastínily zmírňující se inflaci a zprávy o vysokých ziscích technologických firem. Investory z hlediska vývoje ekonomiky znepokojil i poslední trend poklesu cen na komoditních trzích, zejména kovů.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času klesl o 0,6 procenta na 12.347 bodů. Širší index S&P 500 oslaboval o 0,4 procenta na 1413 bodů. Index technologického trhu Nasdaq v 18 hodin SEČ ztrácel 0,55 procenta a byl na 2402,6 bodu.

"Mám pocit, že lidi jsou znepokojeni zpomalující se ekonomikou, což by mohla být příčina tohoto poklesu," řekl agentuře Reuters Stephen Massocca z investiční banky Pacific Growth Equities. Americká ekonomika rostla za třetí čtvrtletí podle čtvrtečních čísel o dvě procenta, tedy méně, než se čekalo.

Pokles Dow Jonese zvýrazňovalo slabé předvánoční obchodování. Trend vedly akcie leteckého výrobce Boeing, které klesly o víc než procento. Podobně oslabovaly i akcie chemického koncernu DuPont, zatímco trh Nasdaq tlačil dolů pokles akcií Microsoftu o zhruba 0,6 procenta. To však vyrovnával růst kurzu akcií firmy Research In Motion o 1,3 procenta, reagující na příznivou zprávu o čtvrtletním zisku.

Dnešní statistická zpráva ukázala, že jádrový index cen osobní spotřeby zůstal v listopadu beze změny. To by naznačovalo, že centrální banka by mohla v dohledné době začít se snižováním úroků, což by bylo pro akcie výhodné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK