Blesk: Roomster získal v nárazových testech pět hvězdiček

23.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. prosince (ČTK) - Nový model mladoboleslavské automobilky Roomster získal jako první škodovka plný počet pěti hvězdiček v nárazových testech organizace EURONCAP. Napsal to deník Blesk.

Při hodnocení ochrany dospělé posádky na předních sedadlech při čelním nárazu získal Roomster 88 procent z maximálního počtu bodů a při bočním nárazu dokonce plných 100 procent. Za ochranu dětských cestujících získal vůz čtyři hvězdičky a za ochranu chodců dvě.

Škoda Auto plánuje do konce letošního roku 2006 vyrobit více než 20.000 roomsterů. V říjnu si tento vůz pořídilo v České republice 460 zákazníků, přičemž od zahájení prodeje si jej koupilo 1445 domácích zákazníků, čímž se stal třetím nejprodávanějším automobilem na domácím trhu.

Koncem listopadu Roomster získal ve Švédsku ocenění Rodinný automobil roku 2006. Tento týden pak Roomster vyhrál v anketě o auto roku v Bulharsku.

Automobilka Škoda Auto vytvořila za tři čtvrtletí zisk po zdanění 8,351 miliardy korun. Je to o 60,6 procenta více než ve stejném loňském období, kdy zisk největší české firmy činil 5,202 miliardy korun. Tržby vzrostly o 7,1 procenta na 150,116 miliardy korun. Automobilka zvýšila za tři čtvrtletí celosvětové prodeje o 11,1 procenta na 410.719 aut. Vedle nové Škody Roomster, která byla od poloviny roku zavedena na nejdůležitějších trzích značky Škoda, přispěly ke zvýšení odbytu všechny modely. Nejbližší chystanou novinkou bude nová fabia, kterou firma představí v únoru příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK