MPO: Audit potvrdil, že naše počítače mají pouze legální software

26.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. prosince (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu dokončilo kontrolu svých počítačů a tvrdí, že ve výpočetní technice má instalovaný pouze legální software. MPO zveřejnilo výsledky auditu programů poté, co ministerstvo kultury zjistilo, že téměř dvě třetiny počítačů v úřadě pracují s nelegálním software.

Mluvčí MPO Tomáš Bartovský ČTK řekl, že externí firma prověřila 800 počítačů a 25 serverů. "Audit potvrdil, že na serverech a pracovních stanicích používaných na MPO je nainstalován pouze legální software," uvedl.

Dodal, že auditoři také kontrolovali evidenci programového vybavení a nabývacích dokladů. "Ani zde nezjistili žádná pochybení," uvedl.

Podle serveru Aktuálně.cz je na ministerstvu kultury nelegální software od 90. let, kdy se zde Windows pirátsky přepalovaly. Za informační technologie tehdy zodpovídal úředník ministerstva Ctirad Vrána, který je teď vyšetřován pro podezření z korupce v jiných kauzách.

Ministerstvo kultury do konce února splatí chybějící licence; první splátky by měly firmě Microsoft přijít už do konce tohoto roku. Cena chybějících licencí by podle auditu měla být až jeden milion korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK