Japonské akcie uzavřely na více než sedmiměsíčním maximu

26.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. prosince (ČTK) - Japonské akcie uzavřely úterní obchodování na více než sedmiměsíčním maximu. K nárůstu velkou měrou přispěla maloobchodní společnost Fast Retailing, která těžila ze zprávy o překvapivě mírném poklesu výdajů japonských domácností.

Hlavní index tokijské akciové burzy Nikkei 225 stoupl o 0,45 procenta na 17.169,19 bodu. To představuje jeho nejvyšší závěrečnou hodnotu od 9. května. Širší index Topix vzrostl o 0,46 procenta na 1672,45 bodu, napsala agentura Reuters.

Společnost Fast Retailing posílila o 1,8 procenta. Japonská vláda dnes oznámila, že výdaje domácností se v listopadu meziročně snížily pouze o 0,7 procenta, ačkoli analytici počítali s propadem o 1,3 procenta.

Výrobce oceli Nippon Steel stoupl o více než pět procent po zprávě listu Nihon Keizai o tom, že se firma dohodla se staviteli lodí na zvýšení cen oceli pro příští rok zhruba o pět procent. Mluvčí společnosti se ke zprávě odmítl vyjádřit.

Na devizovém trhu se japonský jen propadl na nové dvouměsíční minimum vůči dolaru poté, co dnešní údaje o ekonomice neodstranily nejistotu ohledně šancí na zvýšení úrokových sazeb japonskou centrální bankou v příštím měsíci.

V závěru tokijského obchodování dolar vůči jenu posílil na 118,95 JPY z pondělních 118,85 JPY. Předtím se vyšplhal až na 119,00 JPY, tedy na nejvyšší úroveň od konce října. Euro vůči jenu zůstalo bez výraznějších změn na 156,10 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK