Ceny vody příští rok v průměru stoupnou odhadem o 6 pct

26.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. prosince (ČTK) - Ceny vody z vodovodů by měly v příštím roce v průměru vzrůst přibližně o šest procent, tedy asi o tři koruny na metr krychlový. Vyplývá to z dostupných údajů a odhadů, které ČTK poskytlo Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK).

Vodné a stočné za tisíc litrů vody by mělo v průměru stát kolem 50 až 51 korun. Čtyřčlenná rodina tak při uvedeném zdražení za životodárnou tekutinu zaplatí za celý rok zhruba o 400 korun více než letos. V růstu cen i jejich absolutní výši jsou ale značné rozdíly mezi regiony a jednotlivými vodárenskými společnostmi.

Například o 15 procent na 50,3 koruny za metr krychlový podraží od Nového roku voda dodávaná Zlínskou vodárenskou. Výrazné zdražení, o 12 procent na 49,7 koruny za kubík, čeká také Pražany. Naproti tomu v Brně voda nepodraží vůbec. Cena je tam ale na 50 korunách již nyní.

Rozdíly v absolutní výši cen se v rámci republiky počítají i na více než deset korun. Zatímco obyvatele Plzně přijde tisíc litrů vody příští rok na 56 korun, Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava si budou účtovat 44,4 koruny.

Podle předsedy SOVAK Oty Melchera vzrostou ceny vody nad tempem inflace hlavně kvůli zdražování elektrické energie a kvůli potřebě investic do vodohospodářské infrastruktury. Jen splnění požadavků EU na čištění městských odpadních vod si vyžádá do roku 2010 investice za desítky miliard korun. Přes značný důraz na Evropské fondy a pomoc státu se na těchto výdajích budou muset podílet i sami investoři tedy města a obce. Ve vodném a stočném pak navíc musí vytvářet zdroje na reprodukci vybudovaného majetku.

Šéf SOVAK soudí, že vzhledem k nutným investicím ve vodárenství bude voda v Česku zdražovat i následujících letech spíše více, než poroste celková cenová hladina.

České domácnosti spotřebovávají po roce 1989 vody stále méně. Loni to bylo v průměru již pod 100 litrů, přesně 98,9 litru na osobu a den, proti 171 litrům před 16 lety. Mezi důvody klesající spotřeby patří zejména růst cen vody, která proti počátku devadesátých let zdražila několikanásobně. Například v roce 1993 stál metr krychlový v průměru 13,65 koruny.

Roli v klesající spotřebě hrají také stále úspornější spotřebiče používané v domácnostech, od praček či myček nádobí po úsporné hlavice sprch a splachovadla toalet. V průměrném údaji se ale odráží i to, že ČR má vysoké napojení obyvatel na vodovody, které jsou zavedeny i tam, kde lidé hodně využívají ještě lokální zdroje, jako jsou studny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK