Schodek agroobchodu letos dle odhadů meziročně stoupne o 30 pct

26.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. prosince (ČTK) - Schodek České republiky v obchodě se zemědělskými a potravinářskými produkty se letos podle odhadu Agrární komory meziročně prohloubí zhruba o 30 procent na 33 miliard korun. Loni bilanci hodně vylepšily velké vývozy přebytků obilí, naopak letos úroda poklesla. Projeví se také pokračující pokles domácí výroby vepřového i hovězího masa a rostoucí dovozy těchto komodit, soudí prezident AK Jan Veleba. "Vývoj agrárního obchodu svědčí o propadajícím se českém zemědělství," dodal.

Zvýšení záporného salda agrárního obchodu zhruba na 33 miliard korun předpokládá i Petr Tuček z Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky. Také on podotkl, že se letos neopakovaly vývozy, které loni zlepšily saldo. Šlo například o obilí a olejniny. Letos bylo naopak kvůli nižší sklizni třeba některé komodity dovážet a ceny jsou navíc vzhledem k nedostatku vyšší než loni. Vliv podle něj má také silná koruna, která zvýhodňuje dovozy a naopak znevýhodňuje vývozy.

Růst schodku agrárního obchodu po vstupu do Evropské unie se ale očekával, dodal Tuček. VÚZE již v roce 2003 odhadoval, že záporné saldo se zřejmě prohloubí až o desítky procent.

Za devět měsíců letošního roku Česko vykázalo v obchodě se zemědělskými a potravinářskými produkty schodek 24,2 miliardy korun, což byl meziroční nárůst o čtvrtinu, vyplývá z údajů ministerstva zemědělství. Agrární vývoz meziročně stagnoval na úrovni 56,6 miliardy korun. Naproti tomu dovoz vzrostl o sedm procent na 80,8 miliardy. Více než čtyři pětiny agrárního obchodu proběhly se zeměmi EU, s nimiž měla ČR schodek 19,3 miliardy korun.

Větší dovoz než vývoz ČR za tři čtvrtletí vykázala ve dvou třetinách komoditních položek, které MZe uvádí. Největší schodky vznikly v obchodě s ovocem, masem a zeleninou - ve všech případech přes pět miliard korun. Nejvyšší přebytek byl naopak v obchodě s mlékem, a to tři miliardy korun. Následovaly cukrovinky, obilí a živá zvířata.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK