Akcie na pražské burze zůstaly na prosincovém minimu

27.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. prosince (ČTK) - Na pražské burze se dnes poprvé po Vánocích obchodovaly akcie, ale k žádné změně takřka nedošlo, a ceny akcií tak zůstaly na nejnižší hodnotě v prosinci. Dopoledne sice trh rostl, po obědě se ale vrátil na výchozí úroveň. Hlavní index PX nakonec uzavřel níže o mizivých 0,01 procenta na 1569,6 bodu. Výsledky oznámila burza.

Celkové obchody s akciemi poklesly na necelých 1,3 miliardy korun z páteční již letos výrazně podprůměrné hodnoty 2,4 miliardy korun. "První povánoční den se na pražské burze nesl v duchu těchto svátků klidu a pohody. Nekonaly se žádné převratné objemy, žádné překotné výkyvy cen akcií," popsal den makléř firmy Cyrrus Radomír Vach.

Ceny většiny předních akcií rostly, tyto zisky ovšem vyrovnal sestup akcií elektrárenské společnosti ČEZ, největší emise na trhu. Z těch aktivnějších akcie výrobce léčiv Zentiva zpevnily o 1,07 procenta na 1232 korun a akcie operátora Telefónica O2 přidaly 0,3 procenta na 472,5 koruny.

Naproti tomu akcie ČEZ klesly o 1,21 procenta na 934,4 koruny a rozšířily propad z minulého týdne, kdy byly nejhorší v elitním obchodním systému SPAD. Podle obchodníků jsou poklesy akcií reakcí na zklamání, které ČEZ připravil analytikům projekcí ziskovosti pro příští rok.

Celkový objem obchodů: 2,694 miliardy Kč

- akcie 1,275 miliardy Kč

- dluhopisy 1,419 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK