Koruna k euru mírně posílila na 27,59 Kč/EUR, k dolaru oslabila

27.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. prosince (ČTK) - Koruna dnes uzavřela obchodování k euru mírně silnější na 27,59 Kč/EUR, k dolaru nepatrně oslabila na 21,02 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Zprávy z domova dnes žádné nepřišly a to se nezmění ani do konce týdne, když jsou na programu pouze nevýznamné statistiky, uvedl Tomáš Vlk z Patria Online.

"Nálada ve střední Evropě se v hubených obchodech ke konci roku příliš nezhorší, a počítáme proto se stagnací, popřípadě mírnými ztrátami," odhadl vývoj koruny v příštích dnech analytik ČSOB Jan Čermák. Podle Čermáka by byla sice na místě výraznější negativní korekce české měny, neboť současné tempo zhodnocování koruny, které činí přibližně pět procent ročně, je příliš rychlé. Čermák s výraznějším oslabením ale do konce roku příliš nepočítá.

Na trzích je celkově malá aktivita, to podle Vlka zřejmě dopomohlo slovenské koruně znovu posunout své rekordní hodnoty. Vůči euru se kurz dostal už pod 34,20 SKK/EUR. Forint lehce korigoval ztráty způsobené v pátek nižším ratingem, zlotý dnes naopak oslaboval.

Dolaru dnes podle Vlka pomohla lepší data o prodejích nových domů, kterých se ve Spojených státech za listopad prodalo 1,047 milionu. Pohyb kurzů však podle něj není velký, americká měna v závěru posiluje na 1,3125 USD/EUR. Ve čtvrtek je na programu index spotřebitelské důvěry a index chicagských nákupních manažerů. "Opět čekáme spíše jen menší okamžitý dopad na kurz," řekl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK