HN: Tisíce kamionů stále ještě nejsou připraveny na mýtné

28.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. prosince (ČTK) - Jen několik dní před spuštěním mýtného nemají některé firmy ve svých vozidlech nainstalovány palubní jednotky, jejichž prostřednictvím se bude mýtné vybírat. K dnešnímu dni se prodalo přibližně 50.000 jednotek, zatímco celkem by jich mělo být vydáno o 30.000 víc. Píšou to dnešní Hospodářské noviny. Mýtné začne fungovat od 1. ledna a za jízdu na černo hrozí statisícové sankce.

Z ankety deníku mezi dopravci vyplynulo, že někteří dopravci již mají jednotky několik týdnů objednané, ale ty jim dosud nepřišly. Podle společnosti Kapsch, která mýtný systém vybudovala, by se však dopravci do problémů kvůli chybějícím jednotkám dostat neměli. "Všechny jednotky by měly být dodány do konce letošního roku, pokud se firmy řádně zaregistrovaly," uvedl mediální zástupce firmy David Šimoník.

Podle jednatele firmy O.K. Trans Vladimíra Starosty se však dopravce dostane do problémů, i když dostane jednotky v příštích dnech. "Vypravili jsme kamiony do zahraničí a vracet se budou až po Novém roce. Protože nehodlám riskovat půlmilionovou pokutu, budou muset při návratu na hranicích počkat, než tam přijedeme a jednotky do nich nainstalujeme," popsal HN jednatel firmy, která provozuje 170 kamionů.

Celý systém elektronického mýtného předá Kapsch státu v pátek 30. prosince. Stát pak od začátku ledna začne testovat, zda výběr mýtného odpovídá dohodnutým parametrům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK