MfD: Stravenky v hypermarketech skončily kvůli podnikavcům

28.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. prosince (ČTK) - Za koncem plateb stravenkami v tuzemských hypermarketech není jen zjištění, že se za ně prodává nejen jídlo, ale stojí za ním dlouhá vyjednávání o tom, aby se stravenky nezneužívaly. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes. "Vietnamci vybrali od lidí za nákupy stravenky a pak za ně v Tesku nakupovali v akci třeba kartony vody. A k tomu někteří restauratéři za stravenky nakupovali do svých podniků," uvedl ředitel Sodexho Pass Miroslav Sedlák. Tato firma je největší stravenkovou firmou v ČR.

Již začátkem prosince uvedla TV Nova, že v žádném tuzemském hypermarketu už není možné platit za potraviny stravenkami. Doposud bylo výjimkou několik největších obchodů společnosti Tesco, nyní si však provozovatelé stravenek vynutili zákaz i v nich.

Obrázek podnikatelů využívajících dny, kdy je v daném obchodě akce na určité zboží, je poměrně častý, píše deník. Podle Sedláka se jim někdy podařilo rozdělením nákupu obejít i pravidlo, že na jeden nákup lze použít nejvýše pět stravenek.

K tomu, nakolik chodili podnikavci kupovat za stravenky do hypermarketů Tesco, se tento řetězec nechtěl vyjádřit. "Neevidujeme, jací zákazníci platbu stravenkami využívají, proto bohužel nemůžu určit, zda se jednalo o fyzické osoby, nebo o podnikatele," uvedla mluvčí Teska Jana Matoušková.

Podnikatelé mohou za vybrané stravenky nakupovat v obchodě legálně. Sami tím ušetří, ale stravenkové firmy tak připravují o část peněz. Když jde obchodník stravenky proměnit za peníze, musí za to vydavateli stravenek zaplatit provizi a právě velké obchodní řetězce mají se těmito firmami dohodnuté nižší poplatky. Po zmizení tří největších stravenkových firem z Teska je i nadále možné platit stravenkami v supermarketech, uvedla MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK