Koruna mírně posiluje na 27,56 Kč/EUR a 20,98 Kč/USD

28.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. prosince (ČTK) - Česká měna dnes mírně posiluje k euru i k dolaru. Její kurz ke společné evropské měně se posunul na 27,56 Kč/EUR a k dolaru na 20,98 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Zprávy z domova opět nemáme, aktivita je nadále podprůměrná," uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Česká měna dnes navázala na středeční mírný růst, který je podle Jana Čermáka z ČSOB společný celému regionu.

Zejména slovenská koruna přitom podle Vlka využívá posledních dnů roku k neustálému posunování maxim vůči euru. "Dnes už se kurz dostává na 34,10 SKK/EUR - podobně jako u české měny za malé aktivity a bez důležitých zpráv," uvedl.

Podle Čermáka by nálada v regionu měla i dnes zůstat spíše pozitivní, ale česká koruna podle jeho odhadu zůstane v pásmu okolo nynějších hodnot. Ani Vlk nečeká u české koruny ve zbývajících dnech roku větší posun. "Kurz by se měl pohybovat zhruba na současné úrovni, možné je přechodně zvýšená volatilita v důsledku amerických dat," odhadl Vlk.

Dolar se k euru obchoduje na 1,3137 USD/EUR. Přes krátkodobé výkyvy kurz podle Vlka nevykazuje jasný trend. Dnes se čeká na údaje o prodejích domů, na index spotřebitelské důvěry a index chicagských nákupních manažerů. "Posledně jmenovaný index má největší potenciál pohnout trhem, avšak vzhledem ke svátečnímu období nečekáme, že by se investoři pouštěli do větších akcí," uvedl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK