CzechInvest: Firmy si z programu Profese rozdělí 256,5 mil. Kč

28.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. prosince (ČTK) - Malé a střední firmy měly velký zájem o dotační program Profese, který je zaměřen na školení a rozvoj pracovníků firem. Ve třech kolech se o dotace na vzdělávání zaměstnanců ucházelo celkem 364 projektů, na které je v programu Profese k dispozici 256,5 milionu korun.

"Hodnotitelské komise za všechna tři kola doporučily celkem 290 projektů. V prvním kole jich vybraly 74, ve druhém 95 a ve třetím 121. Předkladatelé tak z Evropského sociálního fondu a ze státního rozpočtu získají 256,5 milionu korun na vzdělávání svých zaměstnanců," řekla Markéta Frydrychová z agentury CzechInvest.

Rekordní zájem o dotace ve třetím kole podle Frydrychové svědčí o tom, že čeští podnikatelé už neinvestují jen do technologického vybavení svých firem, ale stále více se zaměřují také na kvalitu zaměstnanců. "Nejvíce se tento trend projevil v Moravskoslezském kraji, kde se počet žádostí oproti prvnímu kolu ztrojnásobil," upozornila Frydrychová.

Moravské firmy byly podle Frydrychové v programu Profese aktivnější než české. "Ze všech podpořených projektů jich bylo 164 podáno právě na Moravě," podotkla.

Program Profese je součástí Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů. O dotace se mohly ucházet podnikatelské subjekty z průmyslu a navazujících služeb. Podnik mohl získat příspěvek v rozsahu 35 procent až 70 procent z uznatelných nákladů, a to v závislosti na velikosti firmy a charakteru podpory. Minimální výše dotace na projekt činí 80.000 korun, maximální hranice jsou tři miliony korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK