Zájem o palubní jednotky je v závěru roku roste, někde fronty

28.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. prosince (ČTK) - Zájem o palubní jednotky, které jsou nutné k řádnému placení mýtného, v závěru roku roste. Ačkoli většina dopravců už podle společnosti Kapsch jednotky vlastní, kontaktní místa, jež zajišťují jejich distribuci, jsou před pondělním spuštěním výběru mýtného v obležení. Mnohá z nich kvůli tomu budou otevřena do pozdních večerních hodin, pracovat budou i v sobotu, kdy se už většina lidí bude připravovat na silvestrovské oslavy.

S frontami se podle zjištění ČTK potýkají například úředníci hospodářské komory v brněnské Dvořákově ulici. Na vyřízení formalit zde čeká průběžně asi deset lidí, odbavení jedné firmy trvá přibližně půl hodiny. "Aby se zamezilo tlačenicím, chodí zájemci na objednávku. I tak ale přicházejí lidé, kteří objednaní nejsou," řekl ředitel komory Jan Pohanka.

S velkým náporem zájemců o palubní jednotky premid se potýkají také na pracovišti krajské hospodářské komory v Hradci Králové. "V úterý jsme pracovali do 23:00, dnes to vidíme do 22:00. Obdobné to bude i v pátek, pracovat budeme i v sobotu. Všichni to nechali na poslední chvíli," řekla pracovnice komory Martina Hrobařová. Fronty se netvoří, protože pracovníci komory si zájemce objednávají dopředu na určitou hodinu. "Dnes objednáváme na sobotu," řekla Hrobařová.

Čekat musejí zástupci dopravních firem i na kontaktním místě v Olomouci. Přesto, že přednost zde mají lidé, kteří se předem objednali, služby se dožadují i klienti mimo pořadí. "Tito lidé pak obvykle nadávají," řekla jedna z úřednic. Největší nápor zažívají pracovnice vždy dopoledne. "Jsme tu dvě a denně vyřídíme tak 30 žádostí. Neustále nám zvoní telefony, objednáváme nové zájemce," dodala úřednice.

Zvýšený počet zájemců o registraci do systému mýtného je i v Ostravě, ačkoli fronty se zde dnes netvořily. Přesto ale úřad přidal jednu směnu, aby veškeré žádosti uspokojil. Jen dnes se k systému zaregistrovalo asi 100 dopravců, od začátku prosince jich v Ostravě bylo přes 1000.

Naopak dopravci na Vysočině zatím o palubní jednotky nejeví přílišný zájem, ačkoliv právě tento kraj protíná nejfrekventovanější dálnice v ČR. Na kontaktním místě jihlavské hospodářské komory v Benešově ulici denně odbaví kolem 15 zákazníků, zvládli by jich však mnohem více. "Pracujeme ve čtyřech lidech od 07:00 do 22:00, budeme k dispozici i v sobotu 30. prosince," řekla Michaela Tesařová z kontaktního místa. Od října v Jihlavě prodali pouze kolem 400 palubních jednotek. Potenciálních zákazníků je však v kraji Vysočina přibližně 5800. "Dopravci tedy od 1. ledna buď nevyjedou, nebo se vystavují citelnému postihu," dodala Tesařová.

Mýtné se začne vybírat na dálnicích a rychlostních silnicích 1. ledna 2007, průměrná sazba je 4,05 koruny za kilometr. Podle informací Kapsche je potřebnou palubní jednotkou k dnešnímu dni vybaveno 55.000 kamionů, celkem Kapsch počítá s tím, že do konce roku bude mezi řidiči 60.000 těchto jednotek.

Ze zadávací dokumentace vyplývá, že by se v první etapě mělo zaregistrovat zhruba 87.500 kamionů. Toto číslo počítá s 25procentní rezervou. Nejsou ovšem rozlišeni domácí a zahraniční dopravci.

Neplatičům podle zákona o pozemních komunikacích hrozí ve správním řízení pokuta až půl milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK