Celková důvěra v ekonomiku v prosinci na maximu

29.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. prosince (ČTK) - Souhrnný ukazatel důvěry v českou ekonomiku se v prosinci zvýšil proti předchozímu měsíci o 1,4 bodu a dosáhl tak nejvyšší hodnoty v historii. Ukazatel podnikatelské důvěry se zvýšil o 0,9 bodu a dosáhl nejvyšší hodnoty od února 1993. Důvěra spotřebitelů vzrostla o 3,5 bodu. Ve srovnání s prosincem 2005 se celková důvěra zvýšila o 6,3 bodu, podnikatelská o 6,9 bodu a spotřebitelská o 4,4 bodu. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Z prosincového průzkumu spotřebitelské důvěry vyplývá, že spotřebitelé očekávají mírné zlepšení celkové ekonomické situace a zlepšení své finanční situace. Proti listopadu se podíl spotřebitelů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, snížil. Vzrostl podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit.

V průmyslu se ukazatel důvěry proti minulému měsíci nezměnil a v meziročním srovnání je o 7,3 bodu vyšší než v prosinci 2005. Ve stavebnictví se důvěra meziměsíčně rovněž nezměnila a je o sedm bodů vyšší než před rokem. V odvětví obchodu se důvěra meziměsíčně zvýšila o 0,6 bodu a v meziročním srovnání je o 4,4 bodu nižší. Ve vybraných odvětvích služeb se důvěra zvýšila o 2,3 bodu a v meziročním srovnání je o osm bodů vyšší.

V průmyslu se hodnocení současné ekonomické situace v porovnání s předchozím měsícem nezměnilo. Hodnocení celkové poptávky se mírně zvýšilo, vzrostlo i hodnocení zahraniční poptávky. Ve stavebnictví se hodnocení současné ekonomické situace snížilo, kleslo i hodnocení celkové poptávky.

V obchodu se v prosinci ve srovnání s listopadem hodnocení současné ekonomické situace meziměsíčně nezměnilo, více než polovina respondentů ji hodnotila jako dobrou, přes 40 procent jako uspokojivou a 6,2 procenta jako špatnou. Ve službách se hodnocení současné ekonomické situace i poptávky respondenty v prosinci zvýšilo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK