Veterináři v Olomouckém kraji našli v osmi výrobcích listeriózu

29.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 29. prosince (ČTK) - Pracovníci olomoucké krajské veterinární správy při kontrole uzenin a salámů ve výrobnách v Olomouckém kraji objevili v osmi výrobcích nebezpečnou bakterie listeria. Výrobci museli pozastavit výrobu těchto produktů a pustit se do očisty a dezinfekce. Výrobky byly staženy z trhu, odborníci ale nevylučují, že některé z nich se dostaly až na stůl zákazníků. Podle nich však ve vzorcích, ve kterých bakterii našli, nebyly překročeny limity stanovené Evropskou unií.

"Od 18. prosince do dneška jsme provedli 39 kontrol u 37 provozovatelů. Odebrali jsme celkem 71 vzorků, celkem 355 jednotek. Pozitivní nález jsme našli u osmi vzorků," řekl ředitel krajské veterinární správy Zdeněk Králík. "Ve všech provozovnách byla zastavena výroba těch daných výrobků, kde jsme listerii objevili. Výrobci přijali opatření, aby se závadné výrobky buď nemohly dostat do tržné sítě, nebo z ní byly staženy," doplnil ředitel.

Nevyloučil však, že některé výrobky se zachytit nepodařilo. "Je však podstatné, že tam toho bylo tak málo, že to nemůže ohrozit zdraví normálního spotřebitele. Žádné signály o tom, že by došlo k nějakým onemocněním, nemáme," dodal Králík.

Veterináři našli nebezpečnou bakterii při kontrolách například ve vzorcích tlačenky, kabanosu, aspiku či v salámu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK