Hradečtí hygienici objevili listeriózu ve dvou výrobnách lahůdek

29.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 29. prosince (ČTK) - Pracovníci královéhradecké hygienické stanice objevili při kontrolách výskyt nebezpečné bakterie listeria ve dvou výrobnách lahůdek. Jde o společnosti Gurmán plus a Zvičinské uzeniny a lahůdky. Obě provozovny zastavily produkci a jsou pod zvýšeným hygienickým dozorem. Oznámil to ředitel Krajské hygienické stanice Ivan Kučera.

U firmy Zvičinské uzeniny a lahůdky ve výrobně Bílá Třemešná byla bakterie zjištěna v uzenářském salátu, který byl vyroben 18. prosince a má dobu spotřeby do 2. ledna. Firma podle Kučery ihned přerušila výrobu a zahájila kompletní sanitaci výrobny. "Dále stahuje tento výrobek z tržní sítě a provede další opatření ke zjištění příčiny kontaminace," uvedl Kučera.

Gurmán plus vyrábí lahůdky pouze pro obslužný úsek obchodního domu Tesco v centru Hradce Králové. Bakterii hygienici objevili v hermelínovém a vitamínovém salátu. "Výrobna po našem upozornění okamžitě pozastavila výrobu a bylo přistoupeno k nápravným opatřením včetně komplexní sanitace. Závadné dva druhy salátů budou znovu vyráběny až poté, co bude zjištěna příčina kontaminace," uvedl Kučera.

Celkem hygienici v Královéhradeckém kraji v minulých dnech zkontrolovali 12 významnějších lahůdkářských výroben a odebrali v nich 21 vzorků.

Od roku 2001 bylo v kraji zjištěno devět onemocnění listeriózou. V roce 2001 byla zjištěna čtyři onemocnění, v roce 2003 a 2005 to byla vždy dvě onemocnění. Letos bylo zjištěno jedno onemocnění. Šlo celkem o šest žen a tři muže, úmrtí nebylo žádné.

V Česku hygienici bakterii listeria již například objevili v jesenické výrobně lahůdek OLE - lahůdky, výrobně Hejný v Litovli na Olomoucku a ve výrobně lahůdek v Zábřehu na Šumpersku patřící olomoucké společnosti Bikos cz. Předminulý týden objevili nebezpečnou bakterii v sýru Baladur od západočeské společnosti Prom-prodej a také v hermelínovém a pochoutkovém salátu výrobců Lahůdky-Palma Praha a Nové lahůdky Sixta z Ostravy. Už na podzim se nebezpečná bakterie objevila v loštické tvarůžkárně společnosti A.W.

Listerióza se projevuje zejména u starších lidí se sníženou imunitou a může ohrozit vývoj plodu během těhotenství. Zatím bylo potvrzeno asi 50 nemocných. Hlášeno je šest úmrtí, z toho dva do října; v listopadu zemřeli tři dospělí a jeden novorozenec. V prosinci žádná úmrtí na listeriózu nebyla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK