Geofin chystá miliardovou investici v Kolumbii, mapuje i Vietnam

29.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 29. prosince (ČTK) - Ostravský holding Geofin vybuduje v Kolumbii prostřednictvím své dceřiné společnosti VOKD důl na těžbu černého uhlí a koksovnu. Firma se poté bude částečně podílet také na provozu šachty i koksovny. Investice přesáhne miliardu korun, řekl předseda představenstva Geofinu Daneš Zátorský. Management Geofinu mapuje terén také ve Vietnamu, kde by se chtěl rovněž podílet na vybudování šachet a těžbě uhlí.

"Zjistili jsme, že v Kolumbii je naleziště velmi kvalitního koksovatelného uhlí. Místní firmy ale nemají potřebnou techniku a znalosti, aby surovinu vytěžily," vysvětlil Zátorský.

VOKD, která se dosud specializovala na povrchové i podzemní stavby, koupil nedávno Geofin od těžební společnosti OKD. VOKD dosud měla dvě dceřiné společnosti ve Španělsku, které razily tunely i důlní šachty. Španělsko již ale není podle nových majitelů perspektivním trhem, vláda tam přiděluje zakázky především místním firmám a zahraniční společnosti se dostávají až na pozici druhého či třetího subdodavatele.

Geofin chce pro kolumbijskou investici vytvořit společný podnik VOKD s kolumbijskou firmou. "Dodáme hlavně know-how, techniku a odborníky, rozhodně tam nechceme bezhlavě sypat peníze," řekl Zátorský. Projekt, který VOKD připravila už před několika lety, byl pozastaven po vstupu nových investorů vedených finančníkem Zdeňkem Bakalou do OKD.

Kolumbijský projekt je již druhou významnou investicí, již Geofin v prosinci ohlásil. Firmy holdingu už začaly pracovat na výstavbě opravny obřích letounů u mezinárodního letiště Mošnov nedaleko Ostravy za 1,05 miliardy korun. Další dceřiné společnosti Geofinu provozují pravidelnou linku do Vídně, k níž by příští rok měla přibýt také linka Praha-Sliač a Ostrava-Amsterdam. Holding se zabývá také zpracováním kamene a developerskou činností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK