Jihomoravští veterináři našli u výrobců potravin listerii

29.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 29. prosince (ČTK) - Pracovníci jihomoravské veterinární správy našli v salámech, paštikách a salátech vyráběných na jižní Moravě bakterii listerii. Její přítomnost prokázaly vzorky u tlačenky firmy Rezpo Břeclav, u játrového salámu firmy Dobrá masna Kyjov, a bruselské paštiky firmy R&R Food Tetčice. Závadné výrobky se nedostaly do prodejní sítě, informoval ředitel odboru veterinární hygieny Krajské veterinární stanice pro Jihomoravský kraj Josef Velecký.

Škodlivou bakterii objevili veterináři také u jednoho výrobce salátů, zde ale přítomnost listerie prokázaly také testy v surovině dodavatele, která je podstatnou složkou výrobku. "Z toho vyplývá, že nález listerií ve výrobku není jednoznačně zaviněn výrobcem lahůdek, protože nositelem zárodků listeria může být právě surovina od dodavatele," uvedl Velecký.

Jihomoravští veterináři odebrali 75 vzorků. Výrobcům, u nichž bakterii objevili, zakázali konkrétní produkty vyrábět. "Dále na jejich náklady provedeme další dodatečné kontroly s odběry vzorků až do doby, dokud nebude jednoznačně prokázáno zvládnutí výrobního procesu," dodal Velecký. Lahůdkářům hrozí až milionová pokuta.

V Česku hygienici bakterii listeria již například objevili v jesenické výrobně lahůdek OLE - lahůdky, výrobně Hejný v Litovli na Olomoucku a ve výrobně lahůdek v Zábřehu na Šumpersku patřící olomoucké společnosti Bikos cz. Předminulý týden objevili nebezpečnou bakterii v sýru Baladur od západočeské společnosti Prom-prodej a také v hermelínovém a pochoutkovém salátu výrobců Lahůdky-Palma Praha a Nové lahůdky Sixta z Ostravy. Už na podzim se nebezpečná bakterie objevila v loštické tvarůžkárně společnosti A.W.

Listerióza se projevuje zejména u starších lidí se sníženou imunitou a může ohrozit vývoj plodu během těhotenství. Zatím bylo potvrzeno asi 50 nemocných. Hlášeno je šest úmrtí, z toho dva do října; v listopadu zemřeli tři dospělí a jeden novorozenec. V prosinci žádná úmrtí na listeriózu nebyla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK