Lidé ukládali stavební spoření, někde byly až hodinové fronty

29.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. prosince (ČTK) - Mnoho lidí nechalo letos podobně jako v minulých letech ukládání peněz na stavební spoření na poslední chvíli, takže se u pokladen stavebních spořitelen tvořily až hodinové fronty. Některé spořitelny přitom posílily personál a prodloužily otevírací dobu i na sobotu či dokonce na Silvestra. Vyplývá to z ankety ČTK mezi stavebními spořitelnami. Peníze musejí dorazit na účty spořitelen kvůli přiznání státní podpory klientům ještě v letošním roce.

"V posledních třech dnech zaznamenáváme výrazně zvýšený zájem o pokladní služby v sídle ústředí Českomoravské stavební spořitelny," řekl ČTK ředitel komunikace společnosti Rostislav Trávníček. "Hala s pokladnami je zaplněná, lidí přicházejících na poslední chvíli vložit peníze na účet stavebního spoření je opravdu hodně. Čekací doba je zhruba jedna hodina," popsal dopoledne situaci.

Jako každým rokem, tak i v roce 2006 odkládá velké množství klientů své vklady na poslední chvíli, souhlasil Petr Parolek z oddělení marketingu Hypo stavební spořitelny. "Z toho důvodu zaznamenáváme razantně zvýšený zájem o tuto službu. Nyní na centrále čekají klienti na vyřízení požadavku odhadem jednu hodinu," uvedl před polednem.

Z hlediska počtu klientů je letošní rok určitě srovnatelný s předcházejícími lety, míní mluvčí stavební spořitelny Wüstenrot Helena Dušková. Firma podle ní výrazně posílila počet zaměstnanců a poradců a prodloužila úřední a pokladní hodiny tak, aby omezila vznik delších front na minimum. V uplynulých dvou dnech se podle ní přesto fronty vytvořily. Dnes již prý byli klienti odbaveni téměř bez čekání.

"Nejvíce lidí si bohužel nechalo vklady až zcela na poslední den. Přestože jsme si mysleli, že dnes uzavřeme pokladny v 11 hodin, otevřeno jsme měli déle, protože stále přicházeli noví a noví lidé," upozornila mluvčí Modré Pyramidy Hana Vaněčková. Proti loňsku, kdy spořitelna mohla ukončit provoz již v poledne, bylo podle ní letos mnohem více lidí, kteří nezvládli odeslat vklad na svůj účet stavebního spoření.

Z údajů z roku 2005 vyplývá, že do Raiffeisen stavební spořitelny vložilo peníze v závěru roku přes 110.000 klientů, tedy 16,7 procenta. "Předpokládáme, že se procenta za letošní rok nebudou výrazně lišit," odhadla mediální zástupkyně spořitelny Zuzana Kozubková.

Stavební spořitelny tvrdí, že se snažily letos udělat pro klienty maximum. Běžný provoz ČMSS v průběhu roku zvládají bez problémů dvě pokladny. V prosinci jejich počet otevřených stoupl na čtyři a na aktuálně veliký zájem spořitelna operativně reagovala otevřením ještě dvou mimořádných pokladen, podotkl Trávníček. ČMSS otevře ve svém pražském ústředí pokladnu pro příjem plateb vedle soboty i na Silvestra, a to od 8:00 do 13:00. Wüstenrot otevře pokladnu ve své centrále v Praze i v sobotu 30. prosince od 8:30 do 14:00.

Pro získání maximální možné výše státní podpory je potřeba za letošní rok naspořit u starších smluv minimálně 18.000 Kč. Od státu pak klient získá 4500 korun. V případě smluv uzavřených po 31. prosinci 2003 musí člověk pro získání maximální státní podpory v průběhu roku naspořit alespoň 20.000 Kč. Od státu pak získá 3000 Kč. Státní podpora je vždy 25 procent u starších, 15 procent u novějších smluv. Pokud tedy klient uloží například 10.000 Kč, podpora bude činit 2500 korun u starých smluv a 1500 korun u novějších smluv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK