Akcie na burze letos vzrostly nejméně za posledních pět let

29.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. prosince (ČTK) - Akcie na pražské burze letos prudce zpomalily tempo růstu a vykázaly nejnižší zisk za posledních pět let. Hlavní burzovní barometr, index PX, přidal od konce loňského roku 7,87 procenta na konečných 1588,9 bodu. Výsledky dnes převzala ČTK z burzy.

Pražská burza opustila přední místa mezinárodních žebříčků z minulých let, kde se držela díky více než čtyřicetiprocentním ročním výdělkům. Pro české investory ale stále zůstala místem, které na finančním trhu nadprůměrně vynáší. Mnohem lépe na tom byli zahraniční investoři, poněvadž v přepočtu na dolary činil výnos domácí burzy odhadem kolem 25 procent.

Výkony jednotlivých akcií se výrazně lišily. Nade všemi vysoko čněly akcie realitní společnosti Orco Property Group, které díky nadmíru úspěšné první části roku vydělaly majitelům 52,2 procenta. Úspěšný závěr roku zase vynesl k zisku 30,4 procenta akcie elektrárenské skupiny ČEZ. Souboj bank vyzněl mnohem lépe pro rakouskou Erste s výkonem 16,7 procenta. Lepší než index ještě byly akcie výrobce léčiv Zentiva s výnosem 11,6 procenta.

Propadákem roku naproti tomu byly akcie Philip Morris, jež si pohoršily o 40,6 procenta. Akcie Komerční banky oslabily o 9,9 procenta a akcie operátora Telefónica O2 o 9,3 procenta. Spokojeni nemohli být akcionáři petrochemického holdingu Unipetrol, jehož akcie zpevnily o mizivých 0,8 procenta, zatímco loni cenu více než zdvojnásobily.

K hlavním událostem patřily dva primární úpisy akcií českých podniků, což burza ještě nezažila. Úspěšnější start měly akcie developera ECM Real Estate Investments, které v porovnání s cenou stanovenou při veřejné nabídce narostly o 8,6 procenta. Akcie textilní firmy Pegas Nonwovens si polepšily o půl procenta, obchodovaly se ale menší počet dnů.

Celkový objem obchodů s akciemi 849 miliard korun byl druhý nejvyšší v historii. Za loňskou rekordní hodnotou zaostal takřka o pětinu. Z tuzemského trhu odešla část zahraničních investorů, ve zvýšené míře ale začali obchodovat drobní investoři, jež tvořili zhruba pětinu všech obchodů s akciemi.

Letošek podle odborníků potvrdil, že se akcie na tuzemském trhu dostaly na cenovou úroveň zahraničních protějšků a v některých případech ji i předběhly. Solidní vzestup české ekonomiky a tím pokračující růst firemních zisků, přízeň domácích investorů a očekávané další primární úpisy akcií by se mohly na burze příznivě projevit v dalším roce. "Pro rok 2007 očekáváme růst indexu PX v rozmezí pět až deset procent," uvedl například analytik firmy Atlantik finanční trhy Milan Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK