Jihokorejský Dymos chce v ČR investovat 846 milionů Kč

29.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. prosince (ČTK) - Jihokorejský výrobce autosedaček Dymos hodlá v České republice investovat do nové továrny 846,83 milionu korun a zaměstnat až 400 lidí. Továrna by měla stát v nošovické průmyslové zóně, kde vzniká závod automobilky Hyundai. Uvedl to v dnešním rozhovoru pro agenturu Interfax šéf českých operací společnosti Dymos Sanghee Cho.

"Mohu potvrdit, že máme zájem o investici v Nošovicích," prohlásil Cho. Zatím však odmítl komentovat, v jaké fázi jsou nyní jednání Dymosu s vedením Moravskoslezského kraje, kde se Nošovice nacházejí. Pouze uvedl, že Dymos, který je součástí skupiny Hyundai Kia Automotive Group, již požádal o vládní investiční pobídky.

"Dymos investuje v ostravském regionu 846,83 milionu a plánuje v příštím roce zaměstnat 300 až 400 lidí," řekla Interfaxu mluvčí CzechInvestu Alžběta Honsová. Podle ní však zatím není jisté, zda Dymos umístí svoji továrnu přímo v průmyslové zóně v Nošovicích.

Podle mluvčí Moravskoslezského kraje Šárky Swiderové má Dymos zájem o deset hektarů pozemků, které hraničí s pivovarem Radegast. Ten by však mohl tento projekt vetovat. Pivovar si totiž nemůže dovolit sousedit s výrobní továrnou, která znečišťuje prostředí, protože by to mohlo ovlivnit kvalitu piva, dodala Swiderová. Uvedla také, že kraj zatím s Dymosem žádnou dohodu nepodepsal, jednání by však mohla být dokončena během několika týdnů.

Mluvčí Hyundai Motor Manufacturing Czech Petr Vaněk dodal, že Dymos je pro Hyundai důležitým subdodavatelem. "Jeho investice v České republice je v současnosti v jednání," potvrdil Vaněk pro Interfax.

Vybudovat továrny se v Česku po oznámení investice společnosti Hyundai zatím rozhodly čtyři další korejské firmy. Jde o textilní firmu, výrobce vláken do automobilových filtrů, producenta optické mechaniky a ocelářskou firmu, která by na severu Moravy chtěla postavit válcovnu za studena.

Korejská automobilka Hyundai chce během dvou let zaměstnat 2900 lidí. Do poloviny roku 2011 by jejich počet měl dosáhnout konečných 3500. Nábor zaměstnanců odstartovala 20. prosince. Do nové továrny chce Hyundai investovat asi 37 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK