Kapsch: Mezi uživateli je 68 tisíc palubních jednotek

31.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. prosince (ČTK) - Společnost Kapsch vydala 68 tisíc palubních jednotek nezbytných pro placený mýtného. Na dotaz ČTK to uvedl mediální poradce firmy Kapsch David Šimoník. Odhaduje se, že si jednotku zaregistruje až 80.000 řidičů.

"Počty palubních jednotek v systému navíc stále rostou i v těchto hodinách, protože jsou k dispozici nonstop na čerpacích stanicích podél zpoplatněných komunikací," dodal Šimoník. Systém mýtného bude spuštěn o dnešní půlnoci.

Šimoník upozornil, že zadávací dokumentace tendru počítala pro první etapu s 87.500 vozidly nad 12 tun. "Nicméně tento počet zahrnuje uživatele, kteří se zapojí do systému zpoplatnění i v průběhu celého roku," uvedl s tím, že číslo obsahuje české i zahraniční uživatele. V tomto počtu jsou tak i příležitostní dopravci, kteří budou ČR projíždět například v únoru a teprve tehdy si palubní jednotku pořídí, dodal Šimoník.

Kapsch má k dnešku podle informací ČTK 210 distribučních míst. Ta jsou rozmístěna podél zpoplatněných komunikací na čerpacích stanicích a také na hraničních přechodech. Distribuční místa slouží k registraci pro platbu předem, tzv. PrePay systém. Řidič dostane jednotku ihned po registraci a dobije si ji kreditem jako mobil, podle toho, kolik předpokládá, že projede zpoplatněných kilometrů. Jednotku si může posléze dobíjet na jakémkoliv distribučním místě, a tam si může kontrolovat i stav svého kreditu. Na distribučních místech si může i zpětně vybrat nespotřebované předplacené mýtné. Předpokládá se, že do systému PrePay se zaregistruje asi jedna čtvrtina kamionů, zejména menší dopravci a také tranzitující doprava.

Vedle distribučních míst má Kapsch 14 kontaktních míst v krajských městech. Tady se mohou dopravci registrovat pro platbu předem (PrePay) i uzavřít smlouvu pro platbu dodatečnou, tzv. PostPay. Smlouvu pro PostPay je možné uzavřít pouze zde. Předpokládá se, že tento způsob využijí tři čtvrtiny dopravců. Kontaktní místa mají sloužit především větším dopravním společnostem, které registrují větší množství kamionů. Pouze zde je také možné získat zvláštní palubní jednotku light pro vozidla osvobozená od mýtné povinnosti.

Mýtné se zatím bude platit asi na 970 kilometrech českých dálnic a rychlostních silnic. Průměrná sazba bude 4,05 koruny za kilometr. Kdy se mýtné začne vybírat i na silnicích I. třídy, není zatím jasné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK