Bělorusko se dohodlo s Gazpromem na dodávkách plynu

31.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 31. prosince (ČTK) - Ruská společnost Gazprom se dohodla s Běloruskem na cenách za dodávky plynu pro rok 2007. Dohodu zástupci plynárenského gigantu a běloruské vlády podepsali v Moskvě. Podařilo se tak zabránit výpadku dodávek do některých evropských zemí, zejména do Polska a Německa. Minsk nakonec souhlasil se zvýšením ceny ze 46 na 100 dolarů za 1000 metrů krychlových plynu, uvedla agentura Reuters.

Strany dosáhly dohody jen několik hodin před vypršením lhůty, kterou ruská firma Minsku dala. Gazprom uvedl, že pokud se s Běloruskem nedohodne do půlnoci moskevského času (22:00 SEČ), pak odpojí dodávky do této země 1. ledna v 07:00 hodin GMT (08:00 SEČ). To by ale znamenalo i narušení přísunu plynu do některých zemí Evropy. Česka se spor přímo netýkal, protože český RWE Transgas odebírá plyn z Ruska přes Ukrajinu.

Spor mezi Minskem a Gazpromem byl součástí snah ruského gigantu, který chce přiblížit ceny plynu pro bývalé státy Sovětského svazu cenám, které za plyn platí Evropa. Původně chtěl Gazprom zvýšit Bělorusům cenu na 200 dolarů, pak požadoval 105 dolarů; ceny pro Evropu přesahují 250 dolarů.

Spor mezi Ruskem a Běloruskem připomínal obdobný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou přesně před rokem. Kvůli němu se počátkem letošního roku narušil na několik dní export ruského plynu do střední a západní Evropy. Zatímco přes Ukrajinu jde na západ 80 procent vyváženého ruského plynu, přes Bělorusko jde 20 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK