Analytici: Ekonomice se bude letos opět dařit

01.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. ledna (ČTK) - České ekonomice se bude i v roce 2007 dařit, její růst ve srovnání s loňským rokem ale zpomalí k hranici pěti procent a méně. Vyplývá to z odpovědí analytiků oslovených ČTK. Platy lidí porostou opět rychleji než inflace a zřejmě dál klesne nezaměstnanost. Rizikem pro ekonomiku může podle analytiků být vývoj veřejných financí; svou roli sehraje i to, zda ČR bude mít vládu prosazující reformní program.

Růst HDP v loňském roce odborníci čekají kolem 5,8 procenta, odhady analytiků pro letošní rok se pohybují v rozmezí od 4,4 do pěti procent.

"Předpokládám tempo okolo 4,7 procenta. Růst ekonomiky bude v roce 2007 založen především na domácí spotřebě a investicích. Důvodem zpomalení bude vyčerpání růstových stimulů, které stojí za excelentními výsledky roků 2005 a 2006," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

"Ekonomiku čeká další poměrně úspěšný rok. A to navzdory komplikované situaci na politické scéně a tudíž absenci koncepční hospodářské politiky vlády," uvedla v analytička NextFinace Markéta Šichtařová s tím, že růst HDP by podle ní mohl letos činit 4,8 procenta. Důsledkem pokračujícího hospodářského růstu bude podle jejího odhadu další pokles míry nezaměstnanosti, v některých měsících dokonce až na sedm procent.

Průměrné platy lidí by měly růst podle ekonomů v průměru zhruba o 5,5 až šest procent. Podle analytika HVB Bank Pavla Sobíška vzrostou platy v soukromém sektoru o sedm procent, ve veřejném pak méně, o 5,5 procenta. Míra růstu tak opět překoná inflaci, která by se podle odhadů měla pohybovat v průměru za celý rok od 2,5 do tří procent.

Podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla tak Češi na své měsíční výplatní pásce uvidí v průměru o 1100 korun více. "Velký potenciál na růst mezd mají kromě Prahy i Brno, Plzeň a Ostrava. Tato města se stávají stále častěji sídlem světových gigantů ze sektoru strategických služeb a technologií, kde jsou nadprůměrné platy," poznamenal Michl.

Investice ze zahraničí budou i letos podle analytiků patřit k pilířům ekonomiky. Příliv přímých investic dosáhne podle Sobíška podobné výše i struktury jako v roce 2006. "To znamená, že větší díl přílivu obstará reinvestovaný zisk stávajících podniků, zatímco nově vkládaných prostředků bude méně," uvedl. Podle Michla se příliv přímých investic zpomalí na zhruba pět miliard dolarů (asi 104,5 miliardy korun) ročně.

Zahraniční obchod podle analytiků opět skončí v přebytku, a to podle některých odhadů 35 a možná až 50 miliard korun. Na výsledku se bude podílet zejména vývoz aut a počítačů. Výše přebytku však bude mimo jiné závislá i na cenách ropy a zemního plynu.

Ropa bude kvůli snižování těžebních limitů OPEC postupně zdražovat, míní Šichtařová. "Ve 4. čtvrtletí 2007 bude průměrná spotová cena ropy typu Brent již nad 66 dolary (asi 1380 korun) za barel," uvedla.

Exportéři se i nadále budou muset vyrovnávat se silnou korunou, která loni zažila úspěšný rok a podle ekonomů bude i nadále posilovat. Zatímco se v závěru roku 2005 obchodovala kolem 29,00 Kč/EUR, posílila nyní před Vánoci na rekordních 27,41 Kč/EUR a v posledních dnech roku se pohybovala kolem 27,60 Kč/EUR. K dolaru se loni kurz koruny vyšplhal na rekordních 20,75 Kč/USD a na konci roku stál kolem 21,00 Kč/USD, což je o přibližně 3,50 Kč méně než před předloňským Silvestrem.

K rizikovým faktorům ovlivňujícím ekonomiku patří podle analytiků mimo jiné vývoj veřejných financí a jejich prohlubující se deficit a vlivem povolebního patu i případná chybějící koncepční reformní hospodářská politika. Podle Dufka budou mít vliv i ceny surovin a pravděpodobné zpomalení poptávky ve starých zemích EU.

"Budou-li pokračovat politické problémy a fiskální nezodpovědnost, budou si (investoři) říkat o stále větší prémie a stahovat peníze z regionu. K rostoucímu deficitu státního rozpočtu se tak může přidat i riziko prohloubení schodku běžného účtu," uvedl Michl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK