Dálniční známky jsou na mnoha místech vyprodány

01.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec/Olomouc/Jihlava/Plzeň/Kladno 1. ledna (ČTK) - Na řadě benzinových pump v Česku jsou vyprodány dálniční známky na letošní rok a řidiči je tak nyní shánějí s velkými problémy. Podle čerpadlářů byl o známky mimořádně velký zájem o víkendu a na odbyt šly i dnes dopoledne. "Došly nám před hodinou. V neděli jsme přitom měli 100 známek, nyní už žádnou," řekla například pracovnice čerpací stanice OMV v Prostějově.

Velké problémy koupit dálniční známky na letošní rok měli řidiči na Liberecku. Vyprodané byly v čerpací stanici OMV v ulici Milady Horákové v Liberci i v čerpací stanici Shell v Žitavské ulici u výpadovky na Prahu. Podle čerpadlářů vykoupili řidiči poslední dálniční známky o víkendu.

Také v Olomouckém kraji některé čerpací stanice dálniční známky nemají. Lidé je s příchodem Nového roku vykoupili. "Lidé si stěžují, že nejsou v celém Prostějově. Nechali to na poslední chvíli," řekla pracovnice čerpací stanice OMV v Prostějově.

Dálniční známky vyprodala i čerpací stanice OMV v Olomouci. "Nemáme ani jednu," uvedla tamní pracovnice. Naopak bez potíží je seženou motoristé na čerpací stanici Avanti v Hranicích na Přerovsku. "Máme jich dostatek," uvedl tamní pracovník.

Na Jihlavsku se shánějí roční známky obtížně. Kvůli mimořádnému zájmu, který trvá od soboty, se dnes doprodaly na řadě míst a některé čerpací stanice tak nabízejí jen známky platné na kratší dobu. "Odpoledne jsem odmítl asi pět lidí," řekl pracovník z čerpací stanice ve Střížově. Roční známky nemá ani stanice Čepra na Brněnské ulici v Jihlavě, poslední se prodaly během dnešního dne. "Měli jsme jich poměrně dost, ale byl strašně velký zájem," uvedla obsluha.

Zaměstnankyně Shellu v Přemyslově ulici v Plzni řekla, že jí roční dálniční známky docházejí; ráno jich měla 30 a nyní už jen dvě. Také Benzina v Plzni na Rokycanské hlásí hodně prodaných známek. "Od rána zhruba 50, ale máme jich pořád dostatek," dodala obsluha.

O dálniční známky je podle obsluhy čerpací stanice ESSO Bělčice na Benešovsku velký zájem, mnozí řidiči nechali jejich koupi na poslední chvíli, je jich zde však dostatečné množství. Naopak dálniční známky nebyly dopoledne na čerpací stanici Shell Nupaky na Praze-východ.

Motoristé letos musí být vybaveni novým kuponem o měsíc dříve, protože platnost loňských kuponů skončila již v prosinci, a nikoliv až v lednu. Distributoři známek, Česká pošta a asistenční služba ABA, koncem loňského roku uvedly, že dálničních známek je dostatek, ale motoristé by nákup neměli nechávat na poslední chvíli. Distribučních míst je asi 5000 a jde o pošty, čerpací stanice či hraniční přechody.

Roční kupony pro auta do 3,5 tuny stojí letos stejně jako loni 900 korun, pro vozy od 3,5 tuny do 12 tun vyjdou na 7000 Kč. Loňské dvouměsíční známky nahradily měsíční a patnáctidenní byly nahrazeny sedmidenními. Měsíční známka pro vozy do 3,5 tuny vyjde na 300 Kč a sedmidenní na 200 korun. Pro vozy od 3,5 do 12 tun stojí 1750 respektive 650 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK