HN: Těžba dřeva kolabuje, ceny půjdou nahoru

02.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. ledna (ČTK) - Lesnické i dřevařské firmy propustí stovky lidí a začnou vyčíslovat stamilionové ztráty, protože v polovině všech tuzemských lesů se od počátku roku přestává těžit. Výpadek potrvá nejméně do konce února a promítne se i do zdražení dřeva. Kolaps způsobil státní podnik Lesy České republiky, který koncem loňského roku zrušil smlouvy, podle nichž pro něj na zakázku pracovaly soukromé firmy. Píšou to dnešní Hospodářské noviny.

Lesy ČR, kterým patří zhruba polovina lesů v Česku, zatím nejsou schopné uzavřít s firmami nové smlouvy. "Vyhlásili jsme už výsledky nových výběrů. Ale musíme počítat nejméně s měsícem a půl na vyřízení námitek, jichž očekáváme celou řadu," řekl deníku ředitel LČR František Koníček. Podle nových smluv by mohly firmy začít pracovat snad od konce února, ale mohou nastat i další komplikace, které podpis smluv zpozdí, dodal.

Řada firem z oboru na to podle deníku finančně doplatí. Například rakouská firma Stora Enso, která v tuzemsku provozuje největší pily, čeká ztrátu v řádu stamilionů korun. Podle podnikatelů mohou být poškozeny i papírny, které volají po větších dodávkách dřeva i za normálních podmínek, kdy těžba dřeva není ohrožena.

Lesy ČR loni kvůli předpokládaným potížím vytěžily asi deset procent dřeva navíc a nyní tyto zásoby postupně uvolní. Část dřeva se budou také snažit vytěžit vlastními silami. Jsou i připraveny zadávat od ledna do března krátkodobé zakázky firmám bez standardního výběrového řízení. Firemní právníci podle Koníčka říkají, že je to možné, řada firem proti tomu však protestuje. Lesy o postupu rozhodnou definitivně 5. ledna.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže loni rozhodl, že LČR musí na lesnické práce vyhlašovat tendry podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Do té doby se LČR zákonem neřídily. Tento verdikt však v prosinci zrušil Krajský soud v Brně, a to pro údajné procesní vady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK