HN: Evropští manažeři soudí, že se jejich firmám bude letos dařit

02.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. ledna (ČTK) - V evropských firmách přibývá manažerů, kteří jsou přesvědčeni, že jejich firmám se letos bude dařit. Pesimistů naopak ubývá. Píšou to dnešní Hospodářské noviny s odvoláním na průzkum německého deníku Handelsblatt mezi manažery v Rakousku, Německu, Švýcarsku, Francii, Itálii a Británii. Manažeři označují současnou situaci za velmi dobrou. V budoucnu by se podle nich měla ještě zlepšovat.

Ve všech šesti zemích přitom meziročně vzrostl podíl těch, kteří současné podmínky podnikání ve své zemi hodnotí jako dobré či velmi dobré. Spokojenost se výrazně zvýšila hlavně v Německu, kde ještě před rokem polovina všech manažerů považovala podmínky za "spíše špatné". Dnes je naopak víc než polovina považuje za "spíše dobré" a čtvrtina dokonce za "dobré". Celkem 78 procent z nich hodlá ve své vlastní zemi investovat a 87 procent neplánuje v příštích letech přesouvat pracovní místa do zahraničí.

Podobně pozitivně hodnotí podmínky pro podnikání ve své zemi i manažeři v Británii, Rakousku a Švýcarsku. Ti navíc soudí, že se letos situace ještě zlepší.

O něco hůře hodnotí situaci manažeři v Itálii a Francii, kde je podíl spokojených menší. V Itálii je to každý druhý a ve Francii jen čtyři z deseti.

Podle ekonomky pro Evropu společnosti Morgan Stanley Elgy Bartschové naladil dobrý rok 2006 manažery optimisticky, a to právem. Světové hospodářství oživila poptávka, investice se zvýšily a zajistily tak další růst. Podmínky zlepšují i výhodné úrokové sazby. Například 57 procent britských manažerů tak hodlá letos víc investovat a pouze deset procent chce investice snížit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK