Koruna posunula maximum k dolaru pod 20,70 Kč/USD

02.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. ledna (ČTK) - Koruna dnes dopoledne posílila na nový rekord vůči dolaru, a posunula tak své maximum k americké měně pod 20,70 Kč/USD. Vůči euru začala česká měna nový rok bez zvláštních změn, kurz se pohybuje kolem 27,50 Kč/EUR. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka se aktuální kótace v 10:30 posunuly až k 20,67 Kč/USD. Za pohybem podle něj stojí především slábnoucí dolar na světovém trhu.

K euru se koruna obchoduje kolem hodnoty 27,50 Kč/EUR, na které uzavřela minulý rok. "Česká koruna nakonec zakončila rok 2006 na úrovni 27,50 Kč/EUR, tedy na podstatně silnějších úrovních, než jsme my i většina analytiků tipovala," uvedl analytik ČSOB Jan Čermák.

Dnes je podle Tomáše Vlka z Patria Online rozjezd české měny zatím pomalejší, na trhu chybějí silnější impulzy a ani ostatní měny v regionu neudávají koruně směr.

Dnes se očekává zveřejnění výsledku státního rozpočtu za rok 2006. Jinak by mělo být obchodování na devizových trzích doma i v zahraničí podle Čermáka nezajímavé a koruna bude mít jen málo impulzů k pohybu. K euru bude česká měna přešlapovat na místě a k dolaru bude stagnovat či mírně posílí, uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Domácí události bude trh postrádat celý týden.

Dolar dnes oslabuje na 1,3273 USD/EUR. Důvodem jsou podle Vlka zlepšená očekávání ohledně dalšího pohybu sazeb v eurozóně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK