Slovnaft dostal pokutu od antimonopolního úřadu, odvolá se

02.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 2. ledna (ČTK) - Slovenský antimonopolní úřad (PMÚ) potrestal rafinérii Slovnaft pokutou 300 milionů slovenských korun (239,17 milionu Kč) za zneužití dominantního postavení na trhu. Informovala o tom mluvčí úřadu Alexandra Bernáthová. Rafinérie podle PMÚ diskriminačně určovala slevy nebo přirážky k cenám při prodeji pohonných hmot velkoodběratelům. Slovnaft tvrzení úřadu odmítl a proti pokutě se odvolá.

"Společnost Slovnaft se dopustila zneužití dominantního postavení podle zákona o ochraně hospodářské soutěže svoji rabatovou politikou vůči odběratelům," uvedl úřad. Rozhodnutí o uložení pokuty zatím není právoplatné.

Podle úřadu rafinerie, která patří do maďarské ropné a plynárenské skupiny MOL, při velkoobchodním prodeji benzinu účtovala společnosti Shell vyšší cenu než dalšímu svému konkurentovi, firmě OMV. Stalo se tak, přestože Shell odebral od Slovnaftu více benzinu než OMV. Bratislavská rafinerie současně diskriminovala své odběratele i při velkoobchodním prodeji nafty, tvrdí úřad.

Slovnaft rozhodnutí úřadu o diskriminaci společnosti Shell odmítl. Rafinérie vyšší slevu pro OMV odůvodnila tím, že na svoje náklady vybudovala zařízení na obohacení benzinu, které slouží jen pro dodávky prémiového benzinu společnosti Shell. "Z tohoto důvodu mohla mít společnost OMV Slovensko nárok na vyšší slevu ze základní ceny, a to o 85 SK/1000 litrů (tedy o 0,085 Sk/litr) v porovnání se společností Shell," uvedla mluvčí Slovnaftu Kristína Félová. Doplnila, že rabatová politika společnosti je v souladu s tržními principy.

Ministerstvo financí loni v září potvrdilo pokutu 1,34 miliardy Sk pro Slovnaft za jiné porušení cenové disciplíny. Podle ministerstva Slovnaft v minulosti neoprávněně započítával některé položky do nákladů a prodával pohonné hmoty za ceny, při kterých dosahoval nepřiměřeného zisku. Rozhodnutí ministerstva o pokutě Slovnaft napadl u soudu.

Nejnovější pokuta pro Slovnaft není jedinou vyšší sankcí, kterou PMÚ v posledním období uložil. V listopadu úřad potvrdil pokutu 1,35 miliardy Sk pro šest stavebních firem za kartelovou dohodu při tendru na výstavbu dálnice pod Tatrami. Loni také úřad potrestal nákladního železničního přepravce ZSSK Cargo Slovakia a přední telekomunikační společnost Slovak Telekom (ST), která dostala několik pokut. Největší sankci, 885 milionů Sk za zneužití dominantního postavení při poskytování přístupu k místnímu vedení, však ST podle loňského předběžného opatření soudu zatím zaplatit nemusí.

Slovnaft má v Česku 30 čerpacích stanic; podle informací tisku z loňského léta ale MOL zvažuje odchod z českého trhu s pohonnými hmotami. Důvodem je, že čerpací stanice Slovnaftu v Česku nepřinášejí firmě očekávaný zisk. České čerpací stanice Slovnaftu tvoří počtem necelá dvě procenta na trhu, uvedly loni Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK