Euro zahájilo nový rok výstupem na rekord vůči jenu

02.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. ledna (ČTK) - Začátek nového roku s sebou přinesl nový rekord, na který se vůči japonskému jenu dostalo euro. Jednotná evropská měna, která oficiálně platí již ve 13 státech Evropské unie, zvolna zpevňuje i k dolaru. Podle analytiků je jedním z důvodů k růstu eura snaha investorů vyhledávat bezpečné měny se zajímavým úrokovým výnosem.

Ve 12:00 SEČ se euro k jenu prodávalo za 157,80 JPY, a zpevnilo tak z předchozích 156,94 JPY, kde bylo v pátek. Těsně před polednem se vyšplhalo až na 157,83 JPY. K dolaru vystoupilo na 1,3277 z 1,3185 USD, zatímco dolar k jenu oslabil na 118,83 z předchozího kurzu 119 jenů.

Dopoledne byla zveřejněna zpráva o nepatrném poklesu aktivity ve zpracovatelském sektoru eurozóny, devizový trh ji ale velký význam nepřikládal. Navíc data za jednotlivé země ukázala, že v Německu aktivita v průmyslu vykazuje nadprůměrný růst, který překonal očekávání.

Objemy obchodů nebyly dopoledne vysoké a podle analytiků se na tom nic zřejmě nezmění do konce obchodování. Důvodem je absence obchodů v Japonsku a zkrácené obchodování na devizových trzích v USA. Spojené státy dnes uctívají památku bývalého prezidenta Geralda Forda a například akciové trhy budou uzavřeny úplně.

"Nový rok zahajujeme zhruba tak, jak jsme ten loňský zakončili. Je to tedy o rozdílech v úrokových výnosech," podotkl šéf devizového výzkumu ve finančním ústavu Mellon Bank Ian Gunner. Zatímco v eurozóně je podle něj zřejmé, že se budou úrokové sazby dál zvyšovat, nad centrální bankou v USA visí otazník.

Základní sazba v eurozóně je 3,5 procenta, očekává se však, že hned v prvním čtvrtletí úrok vzroste na 3,75 procenta. V USA je základní sazba 5,25 procenta, další vývoj ale není jistý. Stále více lidí se přiklání k názoru, že pokud výrazně neporoste index cenového jádra, Američané budou mít prostor ke snížení sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK