ÚOHS povolil skupině Penta ovládnout Aero Vodochody

02.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 2. ledna (ČTK) - Investiční skupina Penta může od státu koupit stoprocentní podíl ve firmě Aero Vodochody. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil fúzi strojírenského podniku se společností Tularosa, která do Penta Investments Limited patří. Spojení neohrozí hospodářskou soutěž, řekl mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa. Tularosa má za vodochodského výrobce letadel zaplatit 2,91 miliardy korun.

O privatizaci Aera rozhodovala už vláda Jiřího Paroubka. Nového majitele definitivně vybral až kabinet ODS. Upřednostnil rychlý prodej, jinak by údajně podniku hrozil konkurz. Předloni Aero vykázalo ztrátu 1,38 miliardy korun. Navíc má firma záporné vlastní jmění, téměř 6,5 miliardy. Nakonec vláda závod prodala firmě Oakfield. Aero nyní může převzít dceřiná společnost Oakfieldu Tularosa, rozhodl ÚOHS.

O stoprocentní podíl ve státním podniku se přihlásilo sedm zájemců. Slovácké strojírny, HTC Holding, Aero Kilcullen Consortium, Benson RPG, Český letecký průmysl, Eco-Investment, Penta a konsorcium firem PPF a J&T. Rozhodla cena. Penta nabídla přes Oakfield necelé tři miliardy Kč. Druhou nejvyšší nabídku podaly PPF a J&T, bylo to ale o 1,2 miliardy korun méně.

Penta se věnuje akvizici velkých a středně velkých firem z ČR a Slovenska. Restrukturalizuje je a obvykle během tří až pěti let prodá investorům. Majiteli holdingu jsou podnikatelé Marek Dospiva, Jaroslav Haščák, Martin Kúšik, Jozef Oravkin a Jozef Špirko. Firmy ze skupiny Penta zaměstnávají přibližně 10.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK