Za první den vybral Kapsch 810.000 Kč, dnes to bude násobně víc

02.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. ledna (ČTK) - Za prvních 24 hodin provozu systému elektronického mýtného zaplatili dopravci za použití dálnic a rychlostních silnic 810.000 korun. Prvním všedním dnem je však dnešek, kdy by měl být výtěžek mnohem vyšší. Do 14:00 se vybralo téměř sedm milionů korun, odhady za celý den se blíží deseti milionům. Dosavadní výsledky mýtného systému prezentoval na tiskové konferenci člen představenstva Kapsch TrafficCom Erwin Toplak.

Úspěšnost výběru mýtného je zatím 99,25 procenta. To je o několik desetin procenta méně, než firma vykazovala v pilotním provozu. Podle Toplaka je to tím, že řadu palubních jednotek si řidiči špatně nastavili.

K dnešku bylo vydáno 72.000 palubních jednotek, zadávací dokumentace ministerstva dopravy přitom počítá s 80.000 jednotkami. Toto číslo přesáhne počet vydaných palubních jednotek velmi rychle, řekl Toplak.

Podle něj si tak musí ministerstvo dopravy další jednotky u firmy přiobjednat. "Kapsch nechal prozíravě vyrobit 114.000 jednotek," uvedl Toplak.

Mýtné se vybírá na necelých 1000 kilometrech dálnic a rychlostních silnic od 1. ledna. Povinnosti podléhají automobily o hmotnosti 12 a více tun. Toplak dnes sdělil, že samotná výstavba systému v první etapě stála asi 2,5 miliardy korun. Cena celé zakázky v obou etapách i se službami včetně DPH je 22 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK