Polský PKN Orlen chystá ve střední Evropě další expanzi

02.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 2. ledna (ČTK) - Polský petrochemický koncern PKN Orlen, který je vlastníkem české skupiny Unipetrol, chystá další expanzi ve střední Evropě. Generální ředitel podniku Igor Chalupec dnes uvedl, že nyní má PKN zájem také o srbský státní ropný monopol NIS.

"Doufám, že PKN Orlen bude přítomen ve více zemích a že neztratí z dohledu šance na další expanzi," řekl Chalupec v rozhovoru pro agenturu Reuters. PKN podle něj také nevylučuje možnost, že by investoval na Balkáně, například v Rumunsku.

PKN v prosinci dokončil převzetí litevské rafinerie Mažeikiu Nafta za 2,3 miliardy dolarů. Díky této transakci již má největší rafinerské kapacity ve střední Evropě. Podle Chalupce by se mělo převzetí Mažeikiu projevit ve výsledku kladně již v letošním roce, přestože kapacitu rafinerie snížil na polovinu požár z loňského října.

Chalupec řekl, že PKN svoji účast v prodeji srbské NIS zvažuje. Podnik by měl jít do částečné privatizace počátkem letošního roku. Bělehrad předpokládá, že za 25 procent společnosti dostane nejméně 300 milionů dolarů.

Provozní zisk PKN by mohl podle šéfa skupiny dosáhnout za minulý rok rekordní hodnoty, přestože bylo poslední čtvrtletí roku slabší než předchozí čtvrtletí, napsala agentura Reuters.

PKN Orlen má přední pozici na polském maloobchodním trhu s pohonnými hmotami. Společnost vlastní v českém Unipetrolu podíl 63 procent, který získala v privatizaci v roce 2004.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK