SZPI odhalila listerii v salátu firmy Maso West v Klatovech

02.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno/Plzeň 2. ledna (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dnes zakázala veškerou lahůdkářskou výrobu pražské firmě Maso West. V lahůdkovém salátu Rumcajs, vyrobeném v jejím jediném výrobním závodě v Klatovech, odhalil laboratorní test nebezpečnou bakterii listeria. Řekl to mluvčí SZPI Ivo Klemeš.

Bakterii listeria monocytogenes obsahoval lahůdkový salát Rumcajs s dobou použitelnosti do 10. ledna. "Zákaz výroby v Klatovské provozovně platí do doby, než společnost předloží inspekci prokazatelné důkazy o bezpečné výrobě potravin," řekl Klemeš.

Inspekce okamžitě nařídila tuto šarži stáhnout od odběratelů a volného prodeje. "Dnes jsme vyrobili nový vzorek a čekáme na rozhodnutí hygieny, zda ho můžeme opět odběratelům dodávat," řekl jednatel společnosti Stanislav Kopáček. Podle něj firma, jejíž salát tvoří pouze jednotky procent tržeb, nezanedbala žádnou výrobní proceduru. "Bakterie listerie se do salátu mohla dostat v ingrediencích, například v pepři. Navíc překročení povolených hodnot bylo minimální," dodal.

Bakterii listeria již inspektoři SZPI a Veterinární správy odhalili v několika krajích. Na jihu Moravy například u tlačenky firmy Rezpo Břeclav, u játrového salámu firmy Dobrá masna Kyjov, bruselské paštiky firmy R&R Food, ve výrobně firmy Strejček Brno nebo u Svitavského salátu podniku Jednota.

V olomouckém kraji našli pracovníci veterinární správy nebezpečnou bakterii v tlačence z výrobny Smičková ze Seničky na Olomoucku, kabanosu z výrobny Brachtl v Šumvaldu na Olomoucku, sekané z výrobny Masonava Olomouc - Pavlovičky, tlačence z Brodku u Přerova, aspiku pocházející z firmy Váhala v Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku, klobáse z výrobny U Bínů z Hrabenova na Šumpersku, tlačence vyrobené firmou Pitel z Olšan na Šumpersku a salámu Junior Středního odborného učiliště Jeseník.

Pracovníci královéhradecké hygienické stanice objevili listerii ve společnosti Gurmán plus a Zvičinské uzeniny a lahůdky.

Listerióza se projevuje zejména u starších lidí se sníženou imunitou a může ohrozit vývoj plodu během těhotenství. K dnešnímu dni je potvrzeno 47 nemocných, další desítka se prověřuje. Hlášeno je šest úmrtí, z toho dvě do října; v listopadu zemřeli tři dospělí a jeden novorozenec. V prosinci žádná úmrtí na listeriózu nebyla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK