Pět členů vedení ČEZ využije část svých opcí na akcie

02.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. ledna (ČTK) - Pět členů vedení energetické společnosti ČEZ, mezi kterými je i generální ředitel ČEZ Martin Roman, využije v nejbližší době část svých opcí. "U všech stávajících členů představenstva se jedná jen o malou, nejvýše 25procentní část akcií, na které mají podle opčních smluv nárok," řekl dnes ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Opční program umožňuje manažerům ČEZ zakoupit akcie firmy za cenu před jejich nástupem do funkce a následně je při růstu akcií prodat. Nákupem akcií a jejich následným prodejem si nyní může pětice členů představenstva ČEZ podle propočtů firmy vydělat několik desítek milionů korun.

"Společně jsme se již před delší dobou shodli, že ve chvíli, kdy se nám podaří dostat akcie ČEZ přes tisíc korun, zrealizujeme část svých opcí," uvedl Roman v tiskové zprávě zaslané ČTK. Roman chce uplatnit opci na desetinu z 750.000 akcií ČEZ, na které má nárok, přičemž jeho výnos by po odečtení pořizovací ceny akcií a daně z příjmu nyní činil přibližně 43,4 milionu korun.

Roman společně s dalšími členy představenstva Jiřím Borovcem, Danielem Benešem a Tomášem Pleskačem chtějí získané akcie ČEZ následně odprodat. Objem realizovaných opcí a prodaných akcií nepřekročí v případě Romana deset procent a u dalších tří členů představenstva 25 procent z jejich celkového objemu opcí.

Bývalý člen představenstva ČEZ Alan Svoboda zrealizuje 100 procent opcí na 300.000 akcií, neboť tak musí učinit ve stanovené lhůtě po svém loňském odchodu z představenstva. "Plánuje však odprodat pouze část takto získaných akcií a zbývající část i nadále držet," uvedla pětice členů vedení ČEZ v tiskové zprávě.

ČEZ považuje opční program za standardní nástroj motivace managementu společnosti, který propojuje jeho zájmy se zájmy vlastníků. Kvůli vysokým ziskům souvisejícím s výrazným růstem akcií ČEZ byli jeho představitelé kritizováni. Na konci loňského května proto valná hromada firmy program upravila. Jeho příští účastníci si budou moci například vydělat maximálně 100 procent původní hodnoty akcie.

Pražští kriminalisté nyní prověřují podezření na trestný čin související s opčním programem ČEZ. ČTK to loni v prosinci bez dalších podrobností potvrdila jak mluvčí pražské policejní správy Iva Knolová, tak mluvčí pražského městského státního zastupitelství Martin Omelka.

Již v polovině loňského dubna obvinila policie tehdy druhého nejvýše postaveného manažera energetické společnosti Svobodu, že si neoprávněnými obchody s akciemi společnosti přišel na 1,6 milionu korun. Svoboda podle policie zneužil důvěrných znalostí o firmě, což odporuje zákonu. Podle informací ČTK Svobodovo obvinění nesouviselo s opčním programem.

Vysoký manažer ČEZ však jakékoli porušení zákona od začátku odmítal. Na posty ve výkonném managementu i v představenstvu ČEZ rezignoval na nátlak vlády. Poté, co si ČEZ nechal zpracovat právní a odborné posudky, které údajně potvrzují, že obvinění ze zneužití informací z obchodního styku není podložené, se loni v červnu do vedení energetické firmy vrátil.

Skupina ČEZ vytvořila za tři čtvrtletí loňského roku čistý zisk 22,02 miliardy korun. Za stejné období roku 2005 vydělala 14,58 miliardy korun. Firma za devět loňských měsíců utržila 113,7 miliardy korun, což bylo meziročně zhruba o 27 procent více.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK