Tůma v MfD: Stabilizace státních financí musí být razantnější

03.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Stabilizace státních financí musí být razantnější, nebo bude trvat déle. Až vznikne nová vláda, měla by rozhodnout, zda určí další termín přijetí eura, nebo zda zvolí jiný přístup založený na každoročním vyhodnocování připravenosti přijmout euro. Dnešní Mladé frontě Dnes to řekl guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

Loňské rozhodnutí nechat padnout rok 2010 jako termín přijetí eura podle něj bylo jednoduché. "Nejen že se nepoužilo vyšších příjmů státního rozpočtu k jejich rychlejší stabilizaci, ale bohužel se v roce před volbami příliš rozhazovalo," řekl. Srazit schodky veřejných rozpočtů o dvě až tři procenta by podle něj neměl být zásadní problém. "Je to na politické vůli a dohodě," podotkl.

Tůma se také vyjádřil k sílícímu kurzu koruny a řekl, že nevidí důvod, aby koruna během několika týdnů zásadně poskočila. Za posilováním koruny je podle něj nálada v regionu. "Není možné, aby každé čtyři neděle koruna posílila o čtyři pět procent. Takže obrat nastane, ale není jisté, jestli pak bude delší období stability, anebo se to vrátí zpět k posilování," uvedl.

Před koncem roku se s korunou obchodovalo jen v malých objemech, takže posledním hodnotám kurzu nepřikládá velkou váhu. "Nechce se mi vyvozovat žádné silné závěry pro první pololetí roku. Ale čím silnější kurz, tím nižší pravděpodobnost, že půjdeme v dohledné době s úroky nahoru," dodal.

Nynější prognóza centrální banky počítá s tím, že růst ekonomiky v letošním roce zpomalí. "Počítáme na rok 2006 se zhruba šesti procenty, na letošek s pěti a něco," řekl Tůma. Ministerstvo financí předpovědělo, že letošní růst zpomalí na 4,9 procenta. Za rok 2005 vzrostl HDP podle údajů Českého statistického úřadu o 6,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK