Vláda schválila program, jež přinese jihozápadu ČR z EU 17 mld.Kč

03.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. ledna (ČTK) - Vláda podle ministryně zemědělství Mileny Vicenové schválila Regionální operační program NUTS II Jihozápad, v jehož rámci mohou Jihočeský a Plzeňský kraj v letech 2007 až 2013 získat z EU zhruba 17 miliard korun. S národním spolufinancováním má jít o více než 20 miliard korun. Program včetně povinného posouzení vlivu na životní prostředí bude předložen Evropské komisi.

Suma z EU pro program Jihozápad se má postupně zvyšovat, z letošních 76,9 milionu eur (asi 2,1 miliardy korun) až na 100,4 milionu eur (asi 2,76 miliardy korun) v roce 2013.

Z celkových zdrojů programu včetně národních peněz má jít zhruba 44 procent na dopravní infrastrukturu na jihozápadě Čech, například na silnice II. a III. třídy, místní komunikace, dopravní obslužnost či regionální letiště. Zhruba třetina peněz je v návrhu určena pro rozvoj měst a obcí a pětina na rozvoj cestovního ruchu. Zbývající tři procenta mají směřovat na technickou pomoc, jejímž cílem je podpořit efektivní čerpání fondů EU.

Na všechny regionální operační programy by mělo jít za sedm let z EU zhruba 4,66 miliardy eur, tedy zhruba 128 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK