Soud zrušil rozhodnutí ÚOHS o pokutě za pekárenský kartel

03.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 3. ledna (ČTK) - Společnosti Delta pekárny, Penam a Odkolek nebudou platit pokutu 52,8 milionu za údajný kartel. Brněnský krajský soud zrušil příslušné rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), zjistila ČTK na úřední desce soudu. Už dříve stejný senát zrušil i verdikt ÚOHS o samotné kartelové dohodě. O pokutě teď musí antimonopolní úřad rozhodnout znovu, může také podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Firmy ani ÚOHS zatím rozsudek nemají písemně. "Proto se nyní nemůžeme vyjádřit," řekl Filip Vrána z tiskového odboru úřadu.

ÚOHS pekárenské společnosti podezřívá, že se v roce 2003 po sedmileté stagnaci cen domluvily na skokovém zdražení pečiva zhruba o pětinu. Udělil jim za to pokutu 120 milionů korun a firmy se odvolaly. Antimonopolní úřad poté potvrdil kartel, výši pokuty ale vrátil zpět do prvního stupně a rozhodoval o ní samostatně. S odstupem času tak vydal dvě rozhodnutí - jedno o porušení zákona a druhé o sankci.

Firmy se na soud obrátily nejprve kvůli kartelové dohodě. Jejich žalobě tříčlenný senát vyhověl, zrušil rozhodnutí ÚOHS a vrátil mu případu zpět. Poté Odkolku a Delta pekárnám přiznal odkladný účinek platby. Firmy nemusely pokutu zaplatit až do verdiktu soudu ve věci samé. Penam odklad nedostal, splacení pokuty mu ale později oddálil ÚOHS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK