Americké akcie zahájily rok výrazným růstem

03.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. ledna (ČTK) - Akcie amerických korporací zahájily letošní rok výrazným vzestupem. Optimistický pohled na ekonomiku mezi investory vyvolaly klesající ceny ropy spolu s příznivou zprávou o zpracovatelském průmyslu USA. Zisky si připsaly akcie maloobchodů Wal-Mart Stores a Home Depot a Dow Jonesův index opět posunul své historické maximum.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času (18:00 hodin SEČ) vzrostl o 0,9 procenta na 12.569,4 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se zvýšil na 2450 bodů se ziskem téměř 1,5 procenta.

Wal-Mart stoupl díky odhadu prosincových tržeb. V amerických obchodních domech, které podnik provozoval i před rokem, vánoční tržby vzrostly více, než se přepokládalo. Akcie Home Depot šly nahoru díky tomu, že odstoupil její předseda a generální ředitel a dohodl se přitom s radou ředitelů podniku na odstupném.

Ceny ropy klesly pod 60 dolarů za barel, protože teplé počasí na severní polokouli snižuje poptávku po palivech. Vliv má na trh zejména počasí na severovýchodě USA, které je největším regionálním trhem s topným olejem na světě, napsala agentura Reuters.

Americký zpracovatelský průmysl se v posledním měsíci loňského roku nečekaně dostal z listopadového poklesu a oživil růst. Index aktivity sektoru se podle dnešní zprávy Institutu řízení dodávek (ISM) zvýšil na 51,4 bodu z listopadových 49,5 bodu. Vrátil se tak nad klíčovou hranici 50 bodů dělící růst a pokles.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK