LN: Kapsch najal agenturu na hlídání agregátů mýtných bran

04.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. ledna (ČTK) - Společnost Kapsch uzavřela smlouvu s bezpečnostní agenturou Fenix na hlídání naftových agregátů, které pohánějí většinu mýtných bran na tuzemských dálnicích a rychlostních komunikacích. Informují o tom Lidové noviny s tím, že společnost k najmutí bezpečnostní agentury vedly obavy o osud 150 zařízení sloužících k provozu mýtnic.

"Ostrahu dieselových agregátů mýtných bran zajišťuje renomovaná bezpečnostní služba," řekl LN mediální zástupce Kapsche Evžen Staněk s tím, že náklady na agenturu hradí Kapsch, který mýtný systém provozuje. Jméno firmy z bezpečnostních důvodů mluvčí odmítl uvést. To, že jde o agenturu Fenix, deníku potvrdil náměstek ministra dopravy Jiří Hodač.

Naftové agregáty představují náhradní řešení v napájení mýtných bran místo plánovaných elektrických přípojek. Podle dřívějších vyjádření Kapsche budou nejpozději do roku a půl odstraněny. Kapsch je k tomu navíc motivován tím, že náklady na provoz tohoto náhradního řešení jsou několikanásobně vyšší než by tomu bylo u elektrických přípojek.

Mýtné se od 1. ledna vybírá na téměř 1000 kilometrech dálnic a rychlostních silnic. Od zahájení provozu do středečního večera dopravci na mýtném zaplatili téměř 24 milionů korun. Povinnosti podléhají automobily o hmotnosti 12 a více tun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK