Americké akcie zahájily letošní rok výstupem na nové maximum

04.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. ledna (ČTK) - Americké akcie zahájily letošní rok výstupem na nové historické maximum. Později však o většinu svých zisků přišly kvůli zveřejnění zápisu z posledního zasedání americké centrální banky (Fed), který obnovil obavy ohledně vývoje ekonomiky a firemních zisků.

Dow Jonesův index, jenž sleduje 30 nejvýznamnějších emisí na trhu, se nakonec zvýšil o pouhých 0,09 procenta na 12.474,52 bodu. Předtím se vyšplhal až na 12.580,35 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,12 procenta na 1416,63 bodu, zatímco a index technologického trhu Nasdaq stoupl o 0,33 procenta na 2423,16 bodu.

Ropná společnost Exxon Mobil oslabila o 3,3 procenta kvůli prudkému poklesu cen ropy. Ty tlačily dolů vyhlídky na přetrvání teplého počasí v klíčové oblasti USA i na většině severní polokoule. Prodejce potřeb pro kutily Home Depot naopak posílil o 2,3 procenta díky zprávě o odchodu generálního ředitele Roberta Nardelliho, který byl v loňském roce kritizován kvůli vysokým odměnám.

Největší světová maloobchodní společnost Wal-Mart Stores posílila o tři procenta poté, co o víkendu uvedla, že meziroční nárůst prosincových tržeb v jejích obchodech otevřených minimálně rok byl výraznější, než se původně předpokládalo. Největší světová automobilka General Motors se však propadla o 4,1 procenta, protože oznámila, že její prodej se v prosinci snížil téměř o deset procent.

Na devizovém trhu dolar posílil díky zprávě o nečekaném oživení amerického zpracovatelského průmyslu. Institut řízení dodávek (ISM) ve středu oznámil, že jeho index aktivity zpracovatelského sektoru se zvýšil na 51,4 bodu z listopadových 49,5 bodu. Ekonomové přitom očekávali, že index stoupne jen na 49,9 bodu. Hranice 50 bodů je předělem mezi poklesem a růstem v sektoru a v listopadu pod ni index klesl poprvé po třech letech.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,9 procenta na 1,3159 USD. Zaznamenalo tak nejvýraznější denní pokles od poloviny července. Britská libra se vůči dolaru propadla dokonce o 1,2 procenta na 1,9495 USD. Vůči japonskému jenu americká měna posílila o 0,5 procenta na 119,35 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK