Většina obchodníků umožňuje výměnu nevhodného dárku

05.01.2007 | , Finance.cz
FinTriky


Rozbalování vánočních dárků je zážitkem pro celou rodinu. Ne vždy se však všechno povede, tak jak má. Přinášíme vám návod, jak postupovat v případě obdržení ne příliš vhodného dárku.

Téma týdne: Nejčastější problémy po Vánocích

Doba vánočních svátků již uplynula a nastal čas návratu do reality. Kromě pracovních povinností nejeden občan řeší problémy s nevhodnými dárky. Dva nebo více stejných dárků pod stromečkem, špatná velikost oblečení, nevyhovující barva či zvířátko pro alergika nejsou v žádném případě výjimečné situace. Tyto dárky nelze reklamovat a je škoda je jen tak odložit. Co si teda s nimi počít?

Naštěstí v dnešní době obchodníci velice často vycházejí vstříc zákazníkům a umožňují výměnu již zakoupeného zboží. V krajních případech vybrané obchody nabízejí i možnost vrácení peněz za nevhodný dárek. Důležité je však dbát o dodržení určených lhůt a postupů. Ty nejsou stanoveny zákonem a záleží pouze na obchodníkovi, jak budou nastaveny. Petra Vaňková ze SOS spotřebitelům doporučuje: „Je vždycky dobré se ještě před zaplacením zboží informovat na možnost výměny. To platí obzvlášť, pokud nakupujete dárek, kterým si nejste tak úplně jisti.“

Všeobecně ale můžete počítat s tím, že bude po vás požadován doklad o zaplacení. Zboží bude akceptováno pouze neporušené, v originálním obalu a původní visačkou. Většina obchodníků odmítá vyměnit, či vracet peníze za originální CD, DVD, videokazety a počítačové hry pokud nejsou v originálním nerozbaleném obalu kvůli nebezpečí jejich zkopírování. Rovněž spodní prádlo z hygienických důvodů většina obchodníků nevyměňuje.

Trochu jiná pravidla platí u internetových obchodů. Spotřebitel má zákonem stanovené právo zboží zakoupené přes internet vrátit do 14 dnů bez udání důvodu, resp. odstoupení od smlouvy musí být do 14 dnů doručeno prodávajícímu. I v tomto případě, to však neplatí pro všechno zboží. Výjimky jsou uvedeny v § 53 občanského zákoníku v odstavci 8. Jedná se např. o CD a DVD s porušeným obalem apod. Prodávající musí nejpozději do 30 dnů od odstoupení od smlouvy vrátit peníze a nesmí po spotřebiteli požadovat žádné sankce za odstoupení.

Pokud se vám nepodaří dárek vyměnit či vrátit, pamatujte, že určitě existují lidé, které by potěšil. Není sice úplně obvyklé ani vhodné obdržený dárek dále někomu věnovat, ale v případě charity lze učinit výjimku.

Přečtěte si další naše finanční tipy, triky, rady a doporučení!

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky