MMR: Česko nepřijde o peníze z fondů EU pro rok 2004

04.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. ledna (ČTK) - Česká republika nepřijde o peníze z evropských fondů pro rok 2004, které musely být využity do konce loňského roku. Celkem šlo o 410,8 milionu eur, tedy asi 11,32 miliardy korun. Podle aktuálních údajů o čerpání k 31. prosinci 2006 byly peníze vyčerpány i v programech pro hlavní město Praha, kde ještě před měsícem vracení peněz reálně hrozilo. Sdělilo to ministerstvo pro místní rozvoj.

Pokud by Česko peníze ve fondech EU plně nevyužilo, přišlo by o ně. Sumu vyčleněnou v evropských fondech na rok 2004 Česká republika vyčerpala a nyní využívá peníze pro rok 2005. Ty musejí být vyčerpány do konce letošního roku. "Dočerpání peněz na rok 2004 je signálem, že se veřejná správa, podnikatelé i neziskový sektor v České republice postupně naučili dotace z evropských fondů využívat," uvedl ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič.

"Situace v čerpání evropských peněz byla na začátku podzimu závažná, varování přicházelo i z Evropské komise. Největší zpoždění měly programy pro rozvoj lidských zdrojů, rozvoj regionů a pro hlavní město Praha," doplnil ministr.

Situace Prahy je složitější mimo jiné proto, že je u těchto programů nutná větší finanční spoluúčast z dalších zdrojů než u ostatních operačních programů. Hlavní město má k dispozici evropské peníze na rozvoj městských částí, na politiku zaměstnanosti, vzdělávání zaměstnanců či na podporu výzkumu a vývoje v podnikání.

V uplynulých dvou letech se nejlépe dařilo využívat evropské peníze určené na výstavbu a rekonstrukce dopravní sítě a infrastruktury pro zlepšování životního prostředí. Druhým nejúspěšnějším pak byl operační program pro zemědělství a venkov, který se soustřeďuje na investice do zemědělství, podporu malých zemědělců či zpracování produktů zemědělské výroby. Dalším v žebříčku čerpání je operační program Průmysl a podnikání, a díky velkému skoku v čerpání za poslední tři měsíce roku 2006 se na čtvrtou příčku dostal program pro rozvoj regionů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK