Kreml slibuje, že spor s Běloruskem nenaruší vývoz ropy z Ruska

04.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 4. ledna (ČTK) - Moskva dnes obdržela oficiální sdělení, že Bělorusko uvalilo tranzitní cla na vývoz ruské ropy. Kreml ale slíbil, že spor s jeho sousedem nenaruší tranzit ruské ropy přes území Běloruska dál na západ. Informovala o tom agentura Reuters.

"Rusko už mělo dost příležitostí ukázat, že je spolehlivým dodavatelem. Zásobování není ohroženo," řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Podle něj jde o bilaterální vztahy mezi Ruskem a Běloruskem a vývozu nerostných zdrojů do dalších zemí nic nezabrání.

Rusko nicméně na přelomu let 2005 a 2006 spolehlivé dodávky nezajistilo. Při podobném sporu s Ukrajinou se bez zemního plynu ocitla na začátku loňského roku velká část Evropy, především Německo, Francie a Itálie. Tehdy šlo o to, že Rusko Ukrajině výrazně zvýšilo cenu plynu. Vyšší cenu teď musí za ruský plyn platit i Bělorusko.

Bělorusko ve středu oznámilo, že za tranzit ruské ropy do Polska a Německa bude vybírat poplatek 45 dolarů (asi 932 Kč) za tunu. Údajně jde o odvetu za to, že Rusko od ledna zavedlo vývozní poplatek na vývoz své ropy do Běloruska.

Rusko až dosud vyváželo do Běloruska ropu bez exportního cla, zatímco u vývozu do jiných zemí je uplatňovalo. Obě země jsou úzkými spojenci a v 90. letech dokonce uvažovaly o politické unii. Moskva už ale nemá zájem nadále podporovat centrálně řízenou ekonomiku Běloruska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK